Върви се към поредните избори, смята Симеон Дянков

OFFNews 29 юли 2021 в 20:42 5183 0

Снимка minfin.bg

"Не е изненада, че се върви към поредните ни избори", коментира пред БНТ бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Според него можем да си позволим трети предсрочни избори и няма опасност за българския бюджет и икономика. Дянков подчерта, че сега е времето да се разкрият фактите защо предишното правителство инвестира в губещ проект като "Турски поток", каква е била инвестицията на правителството в ПИБ и други.

Бившият вицепремиер прогнозира, че от следващи избори биха спечелили "Демократична България" и "Изправи се. БГ! Ние идваме!". Той допълни, че част от гласовете за ИТН биха преминали към коалицията на Манолова, докато ДБ би утвърдила позициите си на следващи избори.

Дянков, който е и бивш министър от кабинета Борисов 1, заяви, че в момента ГЕРБ са в "кръгова отбрана". Той допълни, че ако ИТН не успее да състави правителство, то това би дало аргумент на Борисов, за да заяви: "Вижте, аз управлявах няколко пъти, а тези дори не могат да съставят правителство".

Дянков определи служебните министри на икономиката и финансите - Кирил Петков и Асен Василев, като "успешни" и допълни, че те са "направили много за кратко време". 

Дянков определи днешните атаки срещу тях като "неуместни". Според него те хвърлят "поредната сянка" върху ИТН и допълни, че "след многото говорене за промяна на модела, за неработа с партиите на статуквото, нито те вървят към смяна към модела, а както виждаме вече търсят подкрепа и от БСП, и от ДПС - двете най-известни партии на статуквото, най-дълго били на нашия политически небосклон".

Той допълни, че и "в дългосрочен план не се очертава смяна на модела... вижда се едно ново поколение хора, които искат власт".

Злоупотребите в ББР

"По отношение на ББР цъка бомба, но по по-различен начин от случая с КТБ. Просто държавата и данъкоплатецът - всички ние ще си платим загубите, които се натрупват с времето", коментира Дянков по отношение на разкритите злоупотреби в ББР.

Според него инвестицията в ПИБ чрез ББР са необясними и допълни, че " това няма да може да се изплати".

"Според мен министър Петков показва точно какво трябва да се направи с банката", коментира Дянков по повод предложението на служебния икономически министър държавата да влезе в ББР.

Актуализацията на бюджетът

"Могат и трябва", така определи Дянков решението за актуализацията на бюджета. Той обаче видя проблем с пенсиите. Според него служебният кабинет е продължил практиката на ГЕРБ, който той определи като "милостиня" за пенсионерите.

"Притеснителното в липсата на разговор за пенсионни промени, е увеличаващата се инфлация, защото с това увеличаване сега, инфлационната тежест ще се увеличи допълнително", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови