''Върви игра на надлъгване между президента и първите две партии в НС''

Радев не може да започне въртележката с мандатите, докато парламентът няма председател

OFFNews 18 април 2023 в 09:32 1887 1

Проф. Пламен Киров

Снимка Eкранна снимка

Проф. Пламен Киров

Като не избират председател и не водят преговори за поста, партиите в Народното събрание печелят време. В момента върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ).

Това коментира в сутрешния блок на БНТ специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Утре трябва да продължи прекъснатото първо заседание на Народното събрание, което се очаква да избере председател. От срещите на първите двете най-големите парламентарни групи обаче стана ясно, че те водят преговори за законодателна програма, а не за председател.

В момента президентът не може да започне възлагане на мандати, защото те се дават на парламентарните групи, а такива не са официално сформирани. Румен Радев няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита за възлагане на мандат за съставяне на кабинет. Тези опити няма да започнат, докато не се конституционализира НС, докато не бъде избран председател на НС, напомни проф. Киров.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма. Според професора изглежда се обсъждат 25-те проекта, внесени от служебното правителство. Ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство, коментира той.

"Очевидно не искат да правят парламентарно правителство и обсъждат законодателната програма на служебното", каза професорът.

Според него екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Проф. Киров коментира още, че в този парламент най-последователно се държи най-малката политическа сила - "Има такъв народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови