Варна започва годината с протест под прозорците на губернатора

OFFNews 02 януари 2014 в 20:00 5578 8

Иван Великов, областен управител на Варна
Иван Великов, областен управител на Варна

Протест пред седалището на областния управител на Варна се очаква утре заради решението му да отмени цялата декемврийска сесия на Общинския съвет.

В основата на скандала е преименуването на 215 местности, носещи сега турски имена. Сред отменените решения са и тези за намаляване на такса смет, туристическият данък, налогът за автомобили, съобщава в. "СЕГА".

Заради безпрецедентната ситуация и очакваното гражданско недоволство областният управител Иван Великов започна днес първия си работен ден за годината с обръщение към медиите. В него той посочва, че анулира сесията не заради конкретно решение, а тъй като решенията са взети в разрез с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Председателите на комисии са изчели директно проекта на решение без преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. Регистрира се и фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно - във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет, посочва областният управител.

Великов успокои варненци, че анулирането на сесията не означава непременно да бъдат спрени по-ниските данъци и такси. При гладка процедура е възможно те да бъдат прегласувани още до 20 януари, смята управникът.

Утрешният протест е организиран от общинския съветник Костадин Костадинов. Още преди Нова година той създаде фейсбук група за събитието. Костадинов е вносител на предложението за преименуване на местностите, всички от които са ниви.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков