Quantcast

Варна започва годината с протест под прозорците на губернатора

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2014 в 20:00 4952 8

Иван Великов, областен управител на Варна
Иван Великов, областен управител на Варна

Протест пред седалището на областния управител на Варна се очаква утре заради решението му да отмени цялата декемврийска сесия на Общинския съвет.

В основата на скандала е преименуването на 215 местности, носещи сега турски имена. Сред отменените решения са и тези за намаляване на такса смет, туристическият данък, налогът за автомобили, съобщава в. "СЕГА".

Заради безпрецедентната ситуация и очакваното гражданско недоволство областният управител Иван Великов започна днес първия си работен ден за годината с обръщение към медиите. В него той посочва, че анулира сесията не заради конкретно решение, а тъй като решенията са взети в разрез с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Председателите на комисии са изчели директно проекта на решение без преди това да се изслушат становищата на водещата комисия и/или на вносителя. Това значително ограничава прозрачността на процедурите и възможността на съветниците и гражданите да осмислят предложенията и да вземат отношение по същество. Регистрира се и фатално отклонение от нормата за провеждане на заседания, а именно - във втората сряда от месеца, без да има индикации за извънредна сесия и решение за такава от Председателския съвет, посочва областният управител.

Великов успокои варненци, че анулирането на сесията не означава непременно да бъдат спрени по-ниските данъци и такси. При гладка процедура е възможно те да бъдат прегласувани още до 20 януари, смята управникът.

Утрешният протест е организиран от общинския съветник Костадин Костадинов. Още преди Нова година той създаде фейсбук група за събитието. Костадинов е вносител на предложението за преименуване на местностите, всички от които са ниви.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2014 в 09:55

Супер голяма глупост е това с преименуването на местностите!!! Дори моето поколение ги знаем с турските имена и това изобщо не е проблема в България!!! Че той езикът ни е пълен с турцизми, както и с други чуждици.

Единственото по-гнусно от етнически партии са радикалните, псевдо-националистически партии!!!

03.01 2014 в 09:01

Ясно е, чий е ревът да се запазят турските имена на местностите около Варна. За сведение, погледнете си нотариалните актове на жилищата- никой не ви е искал да си ги смените, защото са със старите имена на улиците.

Освен това- колко от вас, господа платени коментиращи, живеят в местности?

03.01 2014 в 07:17

Тоя малоумник кога ще свърши нещо полезно, ега ти "димката', от него нищо сериозно не може да се разгледа в Общинския съвет!

03.01 2014 в 01:46

Алоууу, протестъритиии...що няма днеска протести бе?

Къде са гражданското общество? Къде са раноблудните протестуиращи орки? Къде са незавършили студентчета? Къде са тримата демопедераси, чериримата герберасти, петимата реаниматори, шесте реститутки и другите обикновенни дизайнери?

Къде е #‎occypymyass‬, ‪#‎shitWITME‬, ‪#‎dontshave‬, ‪#‎looklikeHESUS‬, ‪#‎несекъпи‬, #‎още3години‬, ХАХАХАХА...

02.01 2014 в 23:02

Дреме му на него...докато не започнем да протестираме като в Европа (http://imgur.com/qy5rnRb) промяна няма да видим.

02.01 2014 в 22:40

Щом и цяла ФБ група е създал въпросний Костадинов, значи не е обикновен идиот, а войнствен такъв. Ти да юрнеш маса народ за пререгистрация на имоти - не е човешко.
Избрани цитати от този лауреат и кръстител:
- Франга дере става Каменарски дол. Франгенското плато няма как да се преименува - утвърдено географско понятие е. Идва от казармите на френски и италиански войници през Кримската война;
-Бостан тарла става Динената нива, но незнайно по каква логика Бостанджика е прекръстен на Бостана (като по-малко турско вероятно?);
- Аязмо - Извора. Сори, Костадинов, но аязмо е извор със светена вода.
Те не са едно и две - простотия до простотия са. Както вика шефа на археологическия музей във Варна, добре, че са се смилили над Аладжа манастир и не са плеснали веселяшкото Шарен манастир.

02.01 2014 в 22:14

До послушниците на БСП, ДПС, АТАКА: ОСТАВКА ОЛИГАРСКИ ВЕДНАГА!!!

02.01 2014 в 20:34

Рядко некадърно поднесена новина, ако съм собственик на този сайт още утре ще помоля, този който я е писал да си напише молбата за напускане :)