Външно предупреди българите, пътуващи за Гърция, заради средиземноморски циклон

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2018 в 19:26 2693 0

Министерството на външните работи предупреди българските граждани, пътуващи за или пребиваващи на територията на Гърция, че през тази нощ съществува много висока вероятност от образуване на средиземноморски циклон в южната част на Йонийско море.

Очаква се движението на циклона „Ксенофон“ да се развие в източна посока, съпроводено от силни валежи и ветрове в по-голямата част на Пелопонес и Крит в събота сутринта, след това в Атика, Евбея и Цикладите, а в неделя сутринта да достигне до островите на източното Егейско море и вероятно Додеканезите.

В сила е забрана за отплуване на кораби от пристанищата Пиреа, Рафина и Лаврио. Поради лошото време в петък, 28 септември, всички училища и детски градини в общините Свети Димитър, Алиму, Аргируполис Елинику, Глифада, Калитеа, Мосхато, Неа смирни и Пальо Фалиро няма да работят.

Българските граждани, пребиваващи или пътуващи за посочените райони, следва да бъдат внимателни и да изпълняват инструкциите и препоръките на местните власти, в случай че бъдат издадени такива.

При нужда сънародниците ни могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на телефон: +30 693 70 96 220.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови