Външно: България няма да има посланик само за Фиджи

Симона Костадинова 05 март 2015 в 16:23 5164 2

България няма да има посланик, които да отговаря единствено за Република Фиджи. Това уточниха за OFFNews от Министерство на външните работи (МВнР), след като вчера МС гласува България да има посланик не къде да е, а именно в екзотичната островна държава.

Дипломатическите отношения на страната ни с Фиджи ще се поемат от посланик, които вече отговаря за държава в района, увериха от Външно. Тази задача най-вероятно щяла да бъде дадена на посланика на България в Индонезия или на този в Австралия.

Установяването на дипломатически отношения на най-високо равнище с Фиджи има за цел да има благоприятен ефект върху усилията на България да осигури подкрепа на български кандидатури в международни организации, обясниха от Външно след недоумението ни по повод решението за посланика.

Така например страната ни иска да си получи гласа на Фиджи, който е еднакъв с този на всяка друга страна, при гласуването за нов генерален секретар на ООН, добавиха от МВнР. Едно от спряганите имена за този пост е настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

За намерението на страната ни да установи дипломатически отношения стана ясно от вчерашното заседание на Министерския съвет. Според правителството това отговаряло на "приоритетите на правителството за развитие на отношенията със страните от Азиатско-тихоокеанския регион".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови