Quantcast

Външният министър: Хора с минало в ДС няма да стават посланици

OFFNews Последна промяна на 18 август 2014 в 20:47 2765 1

Даниел Митов, служебен министър на външните работи.

Хора с установена съпричастност към бившата Държавна сигурност няма да бъдат изпращани като посланици, обяви днес служебният министърът на външните работи Даниел Митов.

Той представи своя екип и приоритетите в работата на министерството.

Митов обеща, че служебният кабинет няма да прави радикални промени средите на дипломатите.

"Беше казано, че служебното правителство няма да прави чистки. Хората трябва да бъдат оценявани по техните професионални качества. Хората във външно министерство трябва да работят спокойно, а не да се притеснявай кой ще бъде сменен или няма да бъде сменен", уточни министърът.

Като приоритет в работата на министерството Митов посочи организацията на изборния процес в чужбина, работа по номинацията на Кристалина Георгиева за пост в еврокомисията и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г.

"В един бъдещ състав на ЕК ние ще настояваме за това ресорът на българския комисар да е един от приоритетните за ЕС, такива има много, евентуалните ни усилията ще бъдат в нещо, в което комисар Георгиева е доказан специалист. Комисар Георгиева е с широк профил, работила е по много теми, част от тях са финанси, околна среда и т.н. и те попадат в спектъра на това, което искаме", коментира Митов.

Той призна, че има фактори извън контрола на българската дипломация, които зависят от "партийните баланси на европейско ниво".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.08 2014 в 07:21

А останалите номенклатурчици и децата им!? Писна ми от евтин популизъм! Във външно има толкова кадърни хора които са набити на кучето в гъ.а, а в посолствата ни по целия свят само политически назначения. Същата работа като тази утрепка Марин Райков, сам издаде заповед за да бъде разпоредено на негова милост ,да назначи себеси за посланник в Италия!