Валери Симеонов: Руската агресия в Крим връща много страници в човешката история

Мартин Георгиев 14 март 2018 в 17:12 6778 3

Снимка OFFNews

Не трябва да забравяме тази агресия от страна на Русия в Крим, която връща много страници в човешката история. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов на конференция на тема "Четири години от окупацията на Крим: Има ли изход от задънената улица", която се проведе в Дома на Европа.

Симеонов добави още, че мерките, взети от световната общност, срещу действията на Русия са безрезултатни. Той подчерта, че демократичните държави трябва да се единни в своята позиция, а да не се водят от двустранни икономически отношения.

Във форума взеха участие още председателят на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров, посланикът на Украйна в България н.пр. Микола Федорович Балтажи, директорът на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев, програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов, както и председателят на 36-тото Народно събрание Александър Йорданов.

Посланик Балтажи посочи, че преди 4 години светът научи за "зелените човечета", научи за безпрецедентна военна инвазия на съседна държава, разбра и за държава членка на Съвета за сигурност, която наруши устава на ООН и фундаментални принципи на международното право.

Микола Балтажи отправи призив към българското Европредседателство да изрази становище срещу руската агресия, тъй като няма страна в ЕС, която да подкрепя "аншлуса" на Крим.

Според председателя на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров Крим е претъпрял голяма промяна след руската окупация от 2014 г. Той посочи, че Путин превръща полуострова в модерен военен плацдарм и възобновява военната концепция на СССР. 

"Русия изтласква от Крим хората, които не я приемат - на първо място това са татарите", каза още той.

Чубаров изрази благодарност за задействаните санкции срещу агресора, но уточни, че те няма да бъдат достатъчни да върнат Русия в рамките на международното право. Според него Путин трябва да бъде изолиран от света до такава степен, че обкръжението му да въстане срещу него.

Огнян Минчев от Института за регионални и международно изследвания разви тезата, че Русия се опитва да се върне на международната сцена, оказвайки натиск върху уязвимите държави в обединена Европа. Той посочи, че след окупацията на Крим драстично нараства милитаризацията на черноморския регион, където има остро геополитическо противопоставяне.

Минчев добави още, че с анексирането на украинския полуостров са се увеличили всички прояви на хибридната война, която Кремъл води срещу Запада. Според него тези събития все пак са консолидирали украинската нация.

Програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов добави, че международното право е достатъчно, за да генерира консенсус срещу руската агресия в Украйна. 

Александър Йорданов беше категоричен в своя коментар, че договорки с руския президент Владимир Путин не трябва да има, а неговата власт трябва да бъде прекратена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

14.03 2018 в 21:32

Мда. Някой май настъпи мотиката.

10571

1

Hissarion

14.03 2018 в 17:53

Поредния форум срещу злите руснаци, на който не е поканен Плевнелиев да изнесе своята мънкаща литургия.