Валери Симеонов против 'Турски поток', не иска само руски газ

OFFNews 30 ноември 2018 в 11:22 3819 1

Депутатът от управляващата коалиция Валери Симеонов се обяви против промените в Енергийната стратегия до 2020 год., които са подкрепени от останалите партии в Обединени патриоти и техния коалиционен партньор - ГЕРБ. 

Симеонов изрази притеснения, че ако се изгради втора тръба като част от 'Турски поток', по нея ще тече само руски газ. "Ако по някакви други съображения, чисто политически, Русия спре подаването на газ, така както ще стане с Украйна, какво става? Още 2 млрд. ще тегнат на българския данъкоплатец, както тези 3 млрд. в момента за "Белене", заяви той.

Симеонов също призова да не се говори политически, а да се гледа търговската сметка за България. Според него достатъчно пари са били похарчени за енергийни проекти, които накрая се оказват полезни за други държави, но не и за България.

"Така беше с онзи безумен проект Бургас-Александруполис. Слава Богу, че не се реализира. Така беше с "Южен поток", не беше по-различно и с АЕЦ "Белене". Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България, защото не са били обвързани с приходи за България", заяви той. 

Според Павел Шопов от "Атака" газопроводът няма как да е губещ. Той обаче побърза да каже, че несъответствието в позициите на партиите във формацията не идва от междуличностни различия, а само от "принципни различия по отношения на политики". 

Критика към Симеонов изрази депутатът от ДПС Аталай Рамадан, който се обяви в подкрепа на промените. "Като имат такива коалиционни партньори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция. На чист български - халал да са им", заяви той. Според него изграждането на втората тръба е "последното купе на последния вагон на последния влак, който ни дава възможност да си доставяме газ за България".

В подкрепа на промените се обяви и левицата. "Ако не се предприемат тези действия, другата алтернатива е, ако не мине втората тръба от "Турски поток", от газоразпределителен възел ще се превърнем в газов апендесит", каза депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

30.11 2018 в 12:03

Далаверко, Далаверко... Безумни казваш били проектите..
САМСУН -ДЖЕЙХАН работи ли си? Работи си..
СИН ПОТОК работи ли? Работи си..
Русия на тези две тръби да е врътвала кранчето?
А сега накарай евродупетатина си Джамбазки да ти извади доклад на ЕС от времето, за което СИ МИСЛИШ, че е спирала транзита за Европа. На експертите на ЕС които бяха изпратени на входа и изхода на тръбата в Украйна.. Па си виж какво пишат:
Тези на входа в Украйна - " В тръбата има налягане, отговарящо на необходимото количество газ за транзит през Украйна за Европа."
Тези на изхода от Украйна - " НЯМА ГАЗ в тръбата.."
Па може матряла и да ти повярва, че говориш нещичко около истината..