Валери Симеонов поиска обявяването на нов конкурс за изтребители

"Обединени патриоти" ще вземат решение за евровота на предстоящия им коалиционен съвет, заяви лидерът на НФСБ

OFFNews 09 януари 2019 в 17:20 5788 3

Според мен този конкурс трябва да бъде прекратен и да се обяви нов, което пак е жест към САЩ, тъй като им се дава възможност да вземат съответното решение на най-високо ниво и да предоставят изисканата информация - вариант 1. Или вариант 2, да не участват - тяхно право.

Това заяви лидерът на НФСБ и депутат от управляващата коалиция Валери Симеонов в предаването "Свободна зона" по ТВ Европа по повод процедурата за закупуване на нов тип боен самолет за Военновъздушните ни сили. Той подчерта, че въпросът не е обсъждан на партийно ниво и това е неговата лична позиция. 

"Има смущаващи обстоятелства, свързани с това, че първоначалните условия на конкурса се променят в интерес на една държава, независимо че тази държава е Щатите. България все пак трябва да има достойнство - след като е обявила едни конкурсни условия, трябва да изисква спазването им от всички участници."

Симеонов заяви, че според него, чисто технически, F-16 е по-добрият избор, но това не трябва да води до служебна победа за САЩ. Според него въпросът е принципен и България не бива да се влияе от желанието си за стратегическо партньорство със САЩ за в бъдеще. "Партньори, партньори - но сиренето е с пари", допълни той.

"Сега например, с техни пари ще бъдат изградени пътища в Румъния, ще бъдат закупени Дачии за няколко милиона, милиарда ли беше. С американски пари. Което показва, че спрямо Румъния САЩ прилагат по-услужлива форма на сътрудничество, за разлика от България", заяви Симеонов. 

Европейският дебат в "Обединени патриоти"

На въпроса дали е ясно как ще се яви формацията "Обединени патриоти" на евровота, Симеонов отговори отрицателно. Той заяви, че това ще стане ясно след като бъде проведен политически съвет, тъй като последният опит се провалил заради отсъствието на представители от "Атака".

"Предстои последващ опит сега да направим коалиционен съвет, защото с това ние ще определим имаме ли обща позиция, нямаме ли, по редица въпроси. Както и ще начертаем имаме ли или нямаме перспектива за тази наша коалиция", допълни той. Според него опит за свикване на среща ще бъде направен още другата седмица, "за да се изчистят или определят отношенията във формацията категорично".

Според лидера на НФСБ обаче дори "Обединени патриоти" да не се явят заедно на евровота, това не би дало отражение върху съществуването на формацията като цяло. Според него тя е поела ангажимент с подписването на коалиционното споразумение с ГЕРБ и правителствената програма, която има 4-годишен срок, и трябва да го изпълни.

"Няма причина за очакване за разпад в коалицията, свързани с времето след евроизборите, независимо от това как ще участваме", заяви той.

По негови думи в момента не протича европейски дебат във формацията, защото съставляващите я партии са на прекалено противоположни позиции относно политиката на България спрямо Русия и членството ни в ЕС, като заяви, че има дори такива, които са против членството на България в ЕС като цяло. Той отказа да разкрие кого визира, тъй като "без друго напрежението е твърде високо", а и според него евроскептицизмът е нормален, имайки предвид ситуацията в Европа в момента.

"Нормално е да има партии, които не приемат членството на България в ЕС, и тук няма драма. Парадоксалното е, че участват в управляващата коалиция", допълни той.

Закона за горивата

Симеонов обсъди и Закона за горивата, чието прилагане беше отложено с 6 месеца на днешното заседание на Министерския съвет. Той затвърди позицията си от преди месеци, според която законът прокарва лобистки текстове, целящи да унищожат дребния бизнес в България, давайки огромно предимство на големи компании като "Лукойл", "Сакса ойл", "Бент ойл" и "вечния приятел на всички власти, Валентин Златев".

Според Симеонов законът се отлага с 6 месеца само заради политически сметки. "Просто ще има евроизбори, а директивата е до евроизборите да няма никакви протести. С други думи, сега е моментът на всички, които считат, че интересите им са засегнати, било обществени групи, било НПО-та, било даже браншови организации, да поискат това, което желаят от властта - най-вероятно ще го получат срещу сделката да няма протести", заяви той.

Пакетът "Макрон"

Сред обсъдените теми беше и т.нар. пакет "Макрон",  за който Симеонов заяви, че представлява подкопаване на принципите за свободно движение на капитал и работна ръка на ЕС от страна на самите основоположници на съюза. 

"Има икономически причини за настояването на две-три големи държави от Европа да наложат такива ограничения върху превозвачите от по-далечните държави от ЕС, а това е именно изместването на местните транспортни фирми в резултат на по-ниските цени на услугите, които нашите транспортни фирми предлагат. Но това е чисто пазарен процес и не би трябвало правителствата и политическите сили да се месят в това", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

3

HristoSliven

09.01 2019 в 19:36

Валкаааа...това за което говориш, за самолетчетата...не е КОНКУРС! И след като вече не си в "новините", не измисляй поводи да се сещаме за тебе - не е приятно!