В рамките на месец Гешев ще си отиде, смята Николай Радулов

OFFNews 25 май 2023 в 09:23 1242 0

Николай Радулов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Радулов

"Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките на месец Гешев ще си отиде".

Това заяви експертът по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР Николай Радулов пред БНР. 

Според него дела, които са се движили с години, няма да могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на 2 седмици да дадат видим резултат.

"Те няма как да стигнат до обвинение и до своя процесуален край. Биха могли да стигнат до ситуация, която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, т.е. да се окаже политически натиск, за който знаем, че въпреки че го отрича прокуратурата, тя наистина си служи. Особено по време на управлението на главния прокурор Иван Гешев, прокуратурата има сериозното желание да се превърне в политически играч", каза още Радулов.

По думите му вероятно това ще е единственият възможен за прокуратурата начин да реагира в сегашната ситуация.

Според експерта делата "на трупчета" са сложени по такъв начин, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма.

"Главният прокурор се задейства по отношение на Борисов след цяла поредица от неща, някои от които бяха продуцирани лично от него, други, които му се случиха, и в крайна сметка, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден - реши да се задейства", каза бившият главен секретар на МВР.

Радулов посочи, че този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Добрев има символично значение.

По думите му има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците.

Николай Радулов коментира, че през цялото време "Гешев се е чудил дали ако си подаде оставката, ще го оставят на спокойствие и няма да го погнат". Той обаче е разбрал, че няма да го оставят на мира, за да се запази Борисов непокътнат и неговите изяви да не попречат да се състави правителство.

Експертът коментира и пуснатия от главния прокурор запис, за който Гешев твърди, че е между него и членът на ВСС Йордан Стоев. Радулов посочи, че без записът да мине експертизи, не може да се съди по него.

"Нямаме основание да мислим, че записът абсолютно точно възпроизвежда разговора", подчерта той. 

Радулов заяви и, че за присъствието на израелски експерт на мястото, където избухна взрив до кортежа на главния прокурор на 1 май, не може да се обвинява Гешев, защото той е "жертва на атентат".

"Очевидно е бил психически в неадекватно състояние. Както разбираме, бил е в отпуск. Т.е. този, който взима решения и който би трябвало адекватно да действа, е неговият заместник. Към него трябва да бъдат отправяни тези обвинения. Дали Гешев като пострадал и на човек в отпуск може да издава разпореждания да бъде допуснат чужд експерт, без да се мине през необходимите процедури, които са задължителни?", попита той.

Според него в случая трябва да бъде разгледано държанието на заместник главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика