В петък Радев ще връчи на ГЕРБ мандата за правителство

OFFNews 13 март 2024 в 17:19 1534 1

Президентът Румен Радев

Снимка president.bg

Президентът Румен Радев

На 15 март президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Това съобщиха в сряда следобед от пресцентъра на "Дондуков" 2. Радев ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в петък от 17 ч.

След консултациите с парламентарните групи президентът възлага на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство. Ако в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!