В Хърватия вече има паметна плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2017 в 21:27 6960 0

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Дубровник Мато Франкович откриха паметна плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II в града.

Паметникът е символ на историческите връзки между България и Хърватия и на почит към нашите предци, съобщава правителствената пресслужба.

В словото си по време на церемонията Борисов отбеляза, че приятелството между двете държави има дълбоки исторически корени, като и сега партньорството им продължава да се развива успешно на Балканите и в Европейския съюз.

По думите му, грамотата, с която през 1230 г. цар Иван Асен II предоставя на дубровнишките търговци привилегии, е важен исторически извор за търговските връзки.

Премиерът припомни и други исторически моменти от контактите между двата народа – ролята на Павел Джорджич при избухването на Търновското въстание и на Йосип Щросмайер за издаването на сборника с народни песни на братя Миладинови.

„Убеден съм, че сега в ЕС и в НАТО, всички ние, заедно на Балканите, ще спрем да говорим за конфликти, а ще говорим как да развием бизнеса, как да се увеличат доходите и как хората да живеят по-добре“, заяви още Борисов.

Борисов, заедно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, е в Хърватия за участие утре в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови