В доклада си за вота у нас ОССЕ пише за критиките на Радев към предишното правителство

Юлиуш Висожински 24 септември 2022 в 22:47 4408 1

Румен Радев и представителите на ОССЕ

Снимка president.bg

На 13 септември Румен Радев се срещна с представителите на ОССЕ

"Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство. През първата седмица на кампанията Министерството на икономиката публикува две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с БСП. Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция."

Това посочва Мисията за наблюдение на изборите в България към Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ в междинния си доклад, който обхваща периода 30 август – 15 септември 2022 г.

След официална покана от страна на българските власти Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа разположи мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България.

"Несъответствия и двусмислени разпоредби"

"Тези избори се провеждат при същата правна рамка, както предсрочните парламентарни избори през последните два пъти, като най-новите изменения в Изборния кодекс бяха въведени през май 2021 г. Редица отправени отдавна препоръки на СДИПЧ и Венецианската комисия остават неизпълнени, включително тези, които са свързани с регистрацията на кандидатите, оповестяването и одитирането на финансирането на кампанията, ефективното санкциониране на изборни нарушения, оспорването на резултатите от изборите и мерките за насърчаване на участието на жените и представители на малцинствата. Освен това в законодателството има несъответствия и двусмислени разпоредби" - посочва в междинния си доклад Мисията за наблюдение на изборите.

"Непублични работни срещи"

"ЦИК и Районните избирателни комисии (РИК) проведоха редовни заседания, отворени за наблюдатели и излъчвани на живо онлайн. Заседанията обаче често биват прекъсвани за непублични работни срещи с цел допълнително обсъждане на проекторешенията, а излъчваните на живо заседания понякога биват заглушавани без основателна причина" - пише в междинния доклад.

Купуването на гласове

В документа се отбелязва още, че "като цяло кампанията засега е с ограничена видимост и в нея предимно се засягат проблеми, произтичащи от енергийните политики на правителството, инфлацията и засилващите се социално-икономически безпокойства, и корупцията. Участниците в значителна степен разчитат на социалните мрежи за популяризиране на посланията на своите кампании. В правната рамка се съдържат малко разпоредби за предотвратяване на злоупотребата с административни ресурси или служебно положение по време на кампанията. Повечето събеседници на Мисията за наблюдение на изборите на БДИПЧ отбелязаха, че продължава да съществува проблемът с купуването на гласове."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!