В деня на развръзката: ГЕРБ, ДПС и ИТН демонстрираха сила и провалиха кворума (обновена)

Йорданка Веселинова 08 юли 2022 в 09:05 2491 1

Архив

Снимка parliament.bg

Пленарна зала

ГЕРБ-СДС, ИТН и ДПС отново провалиха кворума и пленарното заседание не започна. 

Вчера от ГЕРБ обявиха, че напускат парламента и ще се върнат само, за да гласуват "против" проектокабинета "Василев". От ИТН и ДПС негласно подкрепиха депутатите от партията на Бойко Борисов.

Единствената опозиционна парламентарна група, която се регистрира днес, е "Възраждане". Техните гласове обаче не достигнаха и в 9:00 ч. се регистрираха 112 депутати. 

Вчера, а и през последните няколко седмици, депутатите на Костадин Костадинов проваляха заседанията в пълен синхрон с ГЕРБ, ИТН и ДПС.

В 9:30 ч. бе бъде направена втора регистрация. Регистрираха се 158 депутати и заседатието започна.

Бойкотът на кворума днес е пореден удар за управляващите. След няколко часа ще стане ясно дали ще има втори кабинет на "Продължаваме промяната". Към момента депутатите не са оптимистично настроени, а вчера самият Василев заяви, че нямат съществен напредък в намирането на подкрепа. 

Ако до 17 часа не се намерят нужните депутати, Асен Василев ще върне на президента Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство и следва такъв да получи втората сила - ГЕРБ-СДС. Още след вота на недоверие от ГЕРБ обявиха, че веднага ще върнат мандата. След това Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и той е неуспешен, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Блейк7

08.07 2022 в 10:11

ИТН видяха че повече в тази сграда няма да влязат и го удариха вече съвсем на уволнение. Чакам Тошкото и БаЛАЛАбанов да хвърлят шапки и разпасват колани с викове "Уво, уво"
 
X

Да помогнем на украинските деца!