Увеличиха с 90 души представителството на България в ЕС

OFFNews 23 ноември 2016 в 13:31 1797 0

Правителството одобри временно увеличение на състава на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел във връзка с подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета.

Решението е в съответствие с една от основните задачи от Плана за подготовка на Българското председателство, обясниха от правителствената пресслужба.

За периода от началото на 2017 г. до 30 септември 2018 г. съставът ще бъде увеличен с 90 щатни бройки, от които 59 дипломатически служители и 31 административно-технически служители. Така ще се осигури необходимата подкрепа на основния състав на Постоянното представителство за изпълнение на задълженията по подготовката и провеждането на Българското председателство, подчертаха оттам.

На 26 юли 2016 г. с Решение № 2016/1316 на Съвета беше изменен редът на поемане на председателството на подготвителните органи на Съвета на ЕС. Съгласно приетото решение се променят периодът, в който България ще изпълнява функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС, както и конфигурацията на триото на държавите-членки, с които последователно ще се поемат тези функции.

Считано от 1 юли 2017 г. председателството на Съвета на ЕС ще бъде поето последователно за период от шест месеца от Естония, България и Австрия. България ще председателства Съвета на ЕС и подготвителните органи в периода от 1 януари 2018 г. до 30 юни 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!