Условията на Австрия: Ако ги изпълняваме, преговори за сухопътен Шенген тази година

OFFNews 03 януари 2024 в 06:25 3229 4

Шенген

Снимка Getty Images

Австрийското правителство е съгласно да обсъди през тази година възможността за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници на Шенгенското пространство, при условие че властите в България и Румъния изпълняват пет ангажимента.

Това се казва в анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември за отваряне на въздушните и морските граници на Шенген за българите и румънците. Документът бе разпространен в социалните мрежи от румънски евродепутат, съобщи БНР. 

В първата от петте точки на анекса се казва, че европейската гранична агенция трябва да има "поне три пъти" по-голямо присъствие на българо-турската граница. "Фронтекс" трябва да засили присъствието си и по българо-сръбската граница, а Европейската комисия да отпусне съществена финансова подкрепа за високопроходими машини, дронове и системи за електронно наблюдение.

Втората точка включва засилване на граничния контрол между България и Румъния.

Третият ангажимент на София и Букурещ е бързо и пълно изпълнение на Дъблинския регламент чрез "незабавно обратно приемане на кандидатите за убежище, за които (двете страни) носят отговорност" съгласно регламента.

Допускат се и внезапни проверки на австрийските летища за хората, пристигащи от България и Румъния.

Австрия настоява и за обща дискусия относно функционирането на Шенгенското пространство и за неуточнени "компенсаторни мерки" на българските и румънските граници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Кок

05.01 2024 в 00:04

Австрия е Путинова територия.Ние пък трябва да я блокираме за НАТО..И като такава тъй като не се знае какъв твар возят камионите и трябва всички Австрийски камиони през допълнителен граничен дълъг контрол на нашита и Румънски граници за да се установи че не карат уръжие.да се проверяват щателно палет по палет е продължително е......

1066

3

alcom4

03.01 2024 в 14:08

Ако се държим по -уверено и достойно ,няма да могат ,да ни говорят назидатилно и да ни поставят допълнителни условия ,които са смехотворни. Единствената борба у нас не е толкова с нарушенията по границата ,а с проруската агентура ,в страната ни...и с "ташите" путиноиди.Тия са които вършат деструктивни действия и пропаганда.

-1974

2

Владè

03.01 2024 в 09:42

Истинската 16 та съвецка рипублика с отец Сталин. Отрепки и тарикатчета на дребно. Средноеврипейски бъгари,нагли със слабите и мазни угодници със силните. Живеят на нашия гръб- милиардите откраднати от комунистите са фъф астрицките банки , кройцер по кройцер( бай Ганьовому). И германците ги мразят висцерално заради предателството им .Като българите- реват за царя,след година убиват семейството му. Пропаднали държави се бият за огризки. Упадък,слугинаж. Руски слуги.

345

1

Джендо Джедев

03.01 2024 в 09:00

На тия австрийци газът откъде минава? Струва си да се позамисли човек...

 
X

Да помогнем на украинските деца!