Усещане за оставка: Нинова нито я е дала, нито е свикала НС в събота

Светослав Метанов 18 ноември 2021 в 15:25 8208 1

"Оставката само я миришем" или "имаме само усещане за оставка" - това вероятно са най-точните определения за бурлеската, която в момента се разиграва на "Позитано" №20.

Червената лидерка, която постигна немислимото - да срине БСП до мижавите 10 процента на изборите в неделя, изобщо не е депозирала оставката си до момента.

Корнелия Нинова каза преди два дни, че се оттегля като председател на Столетницата. После прати и писмо до соцактива, че си тръгва, посочвайки основания да остане на поста си до януари, защото според нея трябва да има конгрес, който да я констатира.

Водещи юристи от соцпартията обаче веднага обясниха, че уставът на БСП казва друго, а именно, че когато председателят сам поиска да си тръгне, го замества някой от досегашните зам.-председатели.

"Реално няма оставка. Тя изобщо не го е направила до този момент, което най-малкото е срамно и недостойно", коментира член на ръководството на БСП, пожелал анонимност.

Според него така Нинова се опитва да саботира заседанието на Националния съвет на Столетницата, което би трябвало да се проведе в събота. До момента Изпълнителното бюро не го е свикало и не е информирало членовете му официално за предстоящото заседание.

"Планът на Нинова е да си даде оставката в последния момент. Досега тя изобщо не е свикала заседание на НС и целта явно е да не могат да пристигнат навреме делегатите от провинцията и да не се стигне до кворум", каза членът на НС.

Страховете на Нинова са, че Кристиян Вигенин ще бъде избран за временен лидер на БСП в събота, а тя ще отпадне от преговорния екип на социалистите за сформиране на правителство. Тя била наясно, че през последните няколко дни хората, на които може да разчита в НС, вече са малцинство и че при провеждане на заседанието шансовете ѝ за оцеляване са нищожни, коментираха пред OFFNews червени активисти. 

Според водещи социалисти в момента председателката се пробва да договори с Продължаваме промяната за себе си мястото на председател на Народното събрание, което е в интерес само на нея, но не и на БСП. На "Позитано" 20 пълзи слух и че най-близките й и доверени хора в партията, които добре знаят, че ще отлетят от топлите си местенца при смяна на лидера, вече кроят планове Нинова да оглави нов ляв партиен проект, с който да тръгне да си отмъщава на Столетницата, ако бъде изгонена от БСП.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!