US-посланикът отиде в БНБ за 60-те милиона от Венецуела

OFFNews 15 февруари 2019 в 17:28 3903 2

Снимка БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин

Посланикът на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин отиде в Българската народна банка и се срещна с управителя й Димитър Радев.

От официалното съобщение на БНБ, макар и написано с витиевати думи, става ясно, че Рубин е искал сметка за проспания от БНБ трансфер на 60 милиона евро венецуелски пари. Те се оказаха в сметка на български адвокат в Инвестбанк. Макар банката да твърди, че всичко е законно, подозренията са, че парите са част от мащабна схема, в която все още действащият президент Николас Мадуро прехвърля парите си в чужбина, след като САЩ признаха опонента му Хуан Гуайдо за действителен президент.

Основна тема на срещата беше мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари, се казва в официалното съобщение на БНБ.

Според депутата в 5 парламента Асен Агов институциите, които е трябвало да следят за изпирането на пари, не просто са проспали трансфера, а са съучастници в извършването му.

Според официалното съобщение на БНБ обаче посланикът е изразил признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в предотвратяването на изпирането на пари и двете страни са се съгласили, че ще продължат своето положително и конструктивно взаимодействие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови