Управляващото мнозинство се пропука за F-16, Валери Сименов се обяви против

Тези дебати са позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба, заяви лидерът на НФСБ

OFFNews 16 януари 2019 в 10:56 5550 0

Управляващото мнозинство се пропука в подкрепата за мандат на правителството за старт на преговори със САЩ за купуване на F-16. Против се обяви НФСБ. 

Тези дебати са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше свидетел, щеше да се обърне в гроба, заяви председателят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала. Депутатите решават дали да дадат мандат на правителството да води преговори със САЩ за закупуване на бойни самолети F-16.

"Едно такова решение няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. В нашата програма сме заложили единствения начин - чрез ракетни бази. Това е най-евтиният и сигурен начин. Считам, че е нелепо да разчитаме на 8 самолета да защитят небето на България. Съседни държави разполагат с 600. Нещо повече, нарушава се парламентаризма. Страната вече се превръща в нещо по различни от парламентарна република", категоричен бе Валери Симеонов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше категоричен, че когато става дума за национална сигурност, няма място за популизъм. "Говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на самолети. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос", заяви Карадайъ и попита риторично, ако такова мнозинство не бъде осигурено, защо ГЕРБ управлява изобщо.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин подчета, че БСП не е изразявала предпочитания за конкретен самолет, а настоява да бъде направен избор, който в най-голяма степен отговаря на нуждите на военновъздушните ни сили и се вписва в изискванията. "Ценим високо всеки лев на българските данъкоплатци, не приемам игрите със стотици милиони", заяви Вигенин.

Зам.-председателят на НС Веселин Марешки заяви, че ще инициира референдум дали е целесъобразен този "харч" за нови самолети, защото никой "не го еня" за българските граждани. "Ако цените всеки лев на българския избирател, допитахте ли се до тях дали искат да ги хачим за железа или за решаване на демографските проблеми", попита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови