Управляващите засипаха с критики опозицията след неуспешния вот на недоверие

Кристина Минчева 13 октомври 2023 в 16:49 3199 3

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министрите в пленарна зала

Минути след неуспешния вот на недоверие управляващите критикуваха опозицията и заявиха още веднъж ясната си подкрепа за правителството. ГЕРБ-СДС обаче предупреди, че ще бъдат критични към министрите и всички ресори.

„Доверието ни не се дава даром, нито е безрезервно“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ и добави, че партията е подкрепила правителството, защото, както и при неговото създаване, така и сега, осъзнава, че на България и трябва редовен кабинет.

Според нея по време на управлението на служебните правителства „нищо не се е случвало“ и неслучайно чак сега може да се говори за изпълнени ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост и за гаранции за еврозона и Шенген.

„Единствено и само редовно НС и редовно правителство могат да гарантират тази перспектива пред страната ни", обясни Атанасова.

Делян Пеевски от ДПС заяви, че ще подкрепят правителството, докато „работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани“, но ако кабинетът на ПП-ДБ започне да се отдалечава от евроатлантическия път и ако министрите не работят за подобряване живота на хората, ще е достатъчно сериозна причина, за да бъдат свалени от власт.

Той определи решението на БСП да започнат със събирането на нови подписи за нов вот на недоверие срещу кабинета като „пореден цирк“.

Пеевски не пожела да коментира дали ДПС ще подкрепи същите министри при ротацията и отговори, че „има достатъчно време дотогава“ и е рано да се каже кого ще подкрепят тогава и кого не.

Премиерът Николай Денков заяви, че „истината излиза наяве“ и се е загубило парламентарно време. Той благодари на всички депутати, подкрепили кабинета.

„Важно е да има политическа подкрепа. Това ни дава основание да продължим да си изпълняваме управленската държава", коментира Денков.

Министър-председателят беше лаконичен по отношение на заканата на ГЕРБ, че при ротацията ще има смяна на министри, но увери, че състоянието на държавата във финансово отношение е много добро и фискалният резерв разполага с 10 млрд. лв.

„Нека да стигнем до ротацията“, каза той и добави, че чува всеки съвет, който би могъл да бъде полезен и ключовото е, че „работим по приоритетите да си изпълняваме програмата и да има парламентарна подкрепа за законите, които са важни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

25.10 2023 в 13:03

Освен комунистичекста опозиция нека отчетем и тази на правителството. Ето фактите: задумкаха тъпана, че ще отменят дерогацията. После се оказа, че ако се приеме Денкоглу ще метне оставка! И хайдеее, уйде коня у ряката! Няма отмяна на дерогацията! Денкоглу го извади голям и нарече заслужено зърнарите "терористи". После се оказа, ч освен голям е и мек! И зърнарите прибраха нашите пари за да си накупят нови Бентлита. Денкоглу каза, че няма да отстъпи на въглищарите и "енергетиците". Но, подписа, че няма да спира нито добива на въглища, нито ТЕц-овете в абсолютно противоречие с изпратените в ЕС програми! Дано след ротацията имаме министър-председател с топки и воля да направи нещо, освен да слуша чичо Вова от мАсква.

1000

2

PaulPierce

13.10 2023 в 17:28

Опозицията трябва да се отчете пред Путин поне с един вот на недоверие месечно.

2550

1

alfakentavur

13.10 2023 в 16:56

Опозицията да мине под балкона ми, за да я засипя със съдържанието на "нощното си гърне".
 
X

Да помогнем на украинските деца!