Управляващите рамо до рамо ще се бранят от левицата и 'президента на БСП' Радев

OFFNews 12 юни 2018 в 18:29 4417 2

Всичко, което днес се изговори, цели нажежаване на политическо напрежение и острото противопоставяне на секторните политики. 

Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти. От управляващата коалиция свикаха извънреден брифинг, за да отговорят на държавния глава Радев и да коментират решението на БСП да внесе вот на недоверие на тема "Сигурност".

"Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически", коментира Цветанов по повод днешното изявление на държавния глава. "Време е да се потърси отговорност от онези политици, които излагат в риск живота на военнослужещите", каза по-рано днес Радев по повод инцидента с падналия вертолет Ми-17.

"За пореден път той доказа, че е президент на БСП. Това, което се случва като позиция на БСП и позиция на президента Радев, го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията. Не знаем какво ще прави президентът Радев след четири години, когато му изтече мандата, но ние знаем, че ние отново ще носим отговорност за решенията, които трябва да се взимат", обяви Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ е очаквал, че след инцидента "всички ще замълчат и ще отдадат почит".

За голямо съжаление един такъв трагичен инцидент може да предизвика политическо противопоставяне. В тази посока преди да дадем отговор на всичко това, което беше зададено като дневен ред от опозицията и президента Радев, изказваме съболезнования на близките на загиналите пилоти, каза той.

На президента дрехата, която конституционният законодател му е съшил, очевидно му се струва тясна. Само изпълнителната власт може да предлага бюджет, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Досега съм казвал доброжелателни думи за президента. Като за един начинаещ политик, бих го консултирал. Но в случая се използва трагичен случай за правене на евтина политика. Радев да заповяда в моето неделно училище, за да го науча как да се държи като истински държавник, коментира Волен Сидеров.

Военният министър Красимир Каракачанов пък подчерта, че "падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника".

Първо трябва да помислим какво трябва да се направи оттук нататък. Лесно е да се върнеш назад 5-20 години и да кажеш какво е можело да стане. По-добре е, когато се случват подобни инциденти, да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната, каза Каракачанов.

По думите му всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира изказването на президента, че мнозинството в парламента е прекратило модернизационните процеси, като в изходна точка е върнат проектът за купуване на нови изтребители, а това щяло да забави процеса с още две години. "Предвидените стотици милиони къде изтекоха? Вместо да отидат за въоръжение и ремонт, те пак отидоха за саниране", коментира по-рано президентът.

"Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление", коментира министърът на регионалното развитие и добави, че няма по-деструктивно говорене от това на президента.

"Това е отново спекулация по темата саниране. За пореден път политиката за саниране е демонизирана и сатанизирана", заяви Нанков.

От управляващата коалиция коментираха и решението на БСП да внесе вот на недоверие на тема "Сигурност".

"Когато говорим за тема сигурност, нека БСП знаят, че те нямат никакво морално право да се изказват по тема "Сигурност". Когато беше първият управленски мандат на премиера „Борисов“, колко бяха отвличанията, убийствата, нивата на контрабанда, които се осъществяваха под вещото ръководство на тогавашното управление на БСП", коментира Цветанов.

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък заяви, че не е чул никакви мотиви от БСП за този вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

12.06 2018 в 20:06

Не знаех, че президентската институция е неполитическа организация и че президентът няма право на мнение...
 
X

Да помогнем на украинските деца!