Украинското посолство осъди прожекция на документалния филм ''Азовстал'' в руския център в София

OFFNews 25 май 2023 в 15:35 2306 1

Снимка Getty Images

Посолството на Украйна в България остро осъжда планираната за днес прожекция на документалния филм "Азовстал" в руския културно-информационен център в София, който е към посолството на Руската федерация.

Украинското посолство определя събитието като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава членка на ЕС и НАТО.

От началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, руските окупатори са извършили почти 85 000 военни престъпления и други зверства. Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право, написаха в свое изявление от украинското посолство. 

Прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници, посочват от ведомството. 

Посолството на Украйна обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на Руската федерация в България, която системно разпространява военна пропаганда и идеология на рашизма, пише още в изявлението. 

Прожекцията ще започне в 18 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

25.05 2023 в 16:47

Блядовете са си Блядове, а Митрофановна е техният вожд в България!

А собственикът на Азов Стайл не беше ли завел иск за обезщетение, не бяха ли едни 18 милиарда долара!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки