Турция обещала да затвори границата си за мигранти към България

Служебният вътрешен министър обяви, че не е търсен за разговори да влезе в кабинет на проф. Габровски, но би отказал

OFFNews 11 декември 2022 в 15:44 2553 2

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Турция е поела твърд ангажимент да затвори границата си за мигранти към България. Обещанието е дошло лично от президента Реджеп Еродаган. За него съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който бе в делегацията на нашия държавен глава Румен Радев при посещението в южната ни съседка преди дни.

"Ердоган даде указания на турския вътрешен министър, че границата трябва да бъде затворена - тоест натискът да се поеме от турските части", обяви Демерджиев пред Нова тв.

Той уточни, че България охранява голяма част от сухопътната външна граница на Европейския съюз и най-големия контролно-пропускателен пункт в Европа и допълни, че досега почти целия мигрантски натиск е възпиран от българската страна на граница. 

Министърът обясни, че от другата страна на полосата ще патрулира турската жандармерия, "за да не се позволява на
големи мигрантски групи да преминават".

По думите му са водени разговори между двете съседни държави за обща работа за модернизиране на трите пункта - "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". А Турция изразила готовност да посочи техни фирми, които да свършат работата, като България ще се опита да осигури европейско финансиране.

Демерджиев коментира и разследването на европейски медии, в което мигрант твърди, че е ранен при изстрел от български граничар и напомни, че инцидентът е разследван от българо-турска смесена комисия, която излезе с извод, че изстрел от българска територия няма.

"Тези разследвания са се готвели отдавна, излязоха точно дни преди решението на Съвета на Европейския съюз за Шенген", лаконично обясни министърът.

Той обеща всички полицаи и военни, които патрулират на оградата на границата, ще бъдат снабдени с дълго оръжие и бронежилетки, както и модерни уреди за нощно виждане. 

На въпрос дали е получавал покана от проф. Николай Габровски за участие в неговия състав на правителство, Демерджиев отговори: "Не съм получавал такава покана, но не бих и приел подобно нещо". Но са търсени за разговор други служители на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

11.12 2022 в 19:28

Tурция щяла да пази българската граница? До къде я докарахме - страна извън ЕС да пази границата на ЕС?

-1200

1

путин хуйло

11.12 2022 в 17:50

От думите на министъра на страна кандидат за Шенген излиза, че само ердоган е в състояние да опази границата му!!?