Турският консул в Пловдив стана съветник на Ердоган

OFFNews 22 януари 2016 в 15:40 3635 0

Алпер Акташ

Снимка Кърджали нюз

През декември 2014 г. кметът на Кърджали Хазан Азис подари на Алпер Акташ пано с ахат от Родопите

Досегашният генерален консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ е назначен на длъжност в кабинета на главния съветник по външни въпроси на Президентството в Турция. Това съобщиха от Генералното консулство в Пловдив, предаде „Фокус". 

Назначението на дипломата в екипа на президента Ердоган е планирано отпреди и използваният термин "отзоваване" в някои медийни издания категорично не отговаря на истината, казаха от дипломатическата мисия в Пловдив. В рамките на планираното се предвижда през идните дни Алпер Акташ да започне работа на другата си длъжност, съобщиха още от Генералното консулство.

Първоначалната информация беше, че Турция отзовава Алпер Акташ заради близостта му с Местан, когото той придружи в Момчилград и Могиляне на 26 декември, след отстраняването му от председателския пост. Според източници от ДПС той е звънял на депутати, кметове и активисти от партията, за да агитира за Местан и бъдещия му политически проект. Присъствието на Акташ на възпоменателните събития край Тюркян чешма в Кърджалийско бе изтълкувано като знак за подкрепа към Местан. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че българското външно министерство е връчило по Коледа протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче.

Външно министерство потвърди, че мандатът на Акташ е прекратен. 36-годишният Акташ пое генералното консулство в Пловдив през септември 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!