Трифонов провали уговорките отпреди вота за експертен кабинет, поведението на Нинова е показателно за схемата

С терористи не се преговаря, коментира Елена Йончева предложението на Борисов за създаване на правителство

OFFNews 06 април 2021 в 11:44 77665 0

Слави Трифонов изигра изключително ползотворна роля, не само защото увлече много млади българи да гласуват, но и защото разби договорките от преди изборите. Подготвяше се експертно правителство, което да бъде подкрепено от всички големи партии в парламента, като по този начин Бойко Борисов щеше да запази властта си. 

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Алтернативата“ по TV1, цитирана от пресофиса си. 

Като показателно за схемата тя посочи поведението на председателя на БСП Корнелия Нинова. Преди парламентарните избори Нинова отказа да подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат и по този начин го превърна в заложник в договорките. Може би това е една от причините за загубата на БСП в неделя, каза още Елена Йончева. Президентът показа, че е срещу статуквото, а поведението на Корнелия Нинова даде основания на българските избиратели за съмнения, че БСП не е реална алтернатива, смята тя.

Левите хора не заслужават този удар, но резултатът в известна степен беше очакван, категорична беше Елена Йончева. Според нея има шанс за партията, ако започне откровен дебат за това, което се случва в БСП. Защо Изпълнителното бюро подава оставка, а председателят не носи отговорност за този ужасен провал? Корнелия Нинова е лидер на партията от повече от четири години. В първото й изявление след изборите стана ясно, че Нинова търси причините извън себе си и няма дори намек за самокритика. Ако БСП продължава да се ръководи по този начин, и след три месеца има нови избори, резултатът ще е още по-лош, прогнозира Елена Йончева.

Европейските фондове за възстановяване от кризата заради COVID-19 трябва да бъдат разпределяни по умен и прозрачен начин. Бойко Борисов е доказал, че не може да направи това. При авторитарно управление със зависимости не може да очакваме милиардите от ЕС да бъдат използвани за възстановяване на държавата. Опасно е ГЕРБ да остане на власт, каза още Йончева. 

Тя коментира предложението на Бойко Борисов за съставяне на експертно правителство, защото без него новите управляващи не можели да се справят с европейските фондове. Следващият кабинет ще има възможност да разпредели десетки милиарди левове от ЕС като част от своеобразен „План „Маршал“ за България.

В момента имаме огромен шанс да тръгнем по друг път, шанс за малките и средните предприятия, за изграждане на конкурентна икономика, друга перспектива за България, каза Елена Йончева. Според нея обаче всички опозиционни сили трябва да действат решително срещу управлението на ГЕРБ, тъй като Бойко Борисов все още е на власт и разполага с инструментариум за въздействие. Тя прогнозира, че вероятно премиерът ще опита всичко, за да запази влиянието си и ще влезе в преговори с всеки за целта.

„С терористи преговори не се водят. Той разруши основите на демокрацията“, каза Елена Йончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови