Трифонов: Не съм говорил с Радев за президентска република. Няма да се коалираме предизборно с никого

Тошко Йорданов се усъмни в ниския резултат на ИТН през ноември. Трифонов заяви, че за референдума ги консултират "Иван, Драган и Петкан"

Ружа Райчева 26 януари 2023 в 15:10 5421 18

Слави Трифонов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Слави Трифонов

Преди години имаше един посланик на САЩ, с когото се уважавахме - Джон Байърли, който говореше български. Той направи голям жест към мен - подари ми да летя със самолет F-16. Аз отидох в базата до Пловдив, и когато тогава се появи Радев, който беше шеф на ВВС, американските пилоти се изпънаха и застанаха в поза. По-късно му казах, че трябва да се занимава с политика. Откак е президент, съм го виждал веднъж отдавна. Не сме водили никакви разговори с него за нашата идея, която е отдавнашна. Президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор.

Това заяви лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов по време на пресконференция, излъчвана на живо по телевизия 7/8. В пресконференцията участваха и бившите депутати Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

"Радев не знае за тази наша цел, няма никакво участие, той си води президентството, ние си водим това, което ние решаваме, че е правилно", добави Трифонов.

В понеделник ИТН започнаха да събират подписи за провеждане на референдум за промяна на формата на национално управление от парламентарна на президентска република. Инициативният комитет за референдума е оглавен от самия Трифонов, а сред членовете има бивши депутати от партията му, която не успя да влезе в Народното събрание на изборите през ноември.

Точната формулировка на въпроса, който трябва да бъде зададен на референдума, е: "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

ИТН разполага с тримесечен срок, за да събере нужните подписи и да ги внесе в Народното събрание, в противен случай процедурата ще бъде прекратена като неуспешна. За да бъде разгледано в парламента, под искането трябва да има 200 000 подписа на българи с избирателни права, а за да стане задължително провеждането на референдума - трябват поне 400 000 подписа.

"Няма да се коалираме предизборно с никого", обяви Трифонов и добави, че от това не би имало никакъв смисъл.

За имуществената декларация пред КПКОНПИ

"Много ясно казах и вчера предпочетох да го пусна във Фейсбук – тъй като дълго време се представям по телевизията, от друга страна съм обект на жълт интерес вече толкова много години, не мога да кажа, че съм свикнал, взех решение, което не е правилно – да не подавам декларация.

Това обаче имаше своето последствие - органите, които се занимават с това, ме накараха да платя глоба. Правени са ми проверки, доколкото знам, но в момента продължава да ми се прави проверка, за всичко, което притежавам. Така че органите, които трябва да знаят – знаят.

И сега ще знаят всички, след като подам декларация. В крайна сметка си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно и си подадох декларацията", каза Слави Трифонов.

Тошко Йорданов се усъмни в ниския резултат на ИТН през ноември

"Изпитвам сериозни съмнения дали резултатът ни действително е бил 3,8%. Свиленски в прав текст каза от парламентарната трибуна, че Кирил Петков е предложил да му даде кодовете за машините, ако изтеглят предложението за хартиената бюлетина", коментира той.

Иван, Драган и Петкан

На журналистически въпрос кои юристи консултират ИТН по въпроса за президентската република, Слави Трифонов отговори: "Единият се казва Иван, другият Петкан, а третият Драган ... Защо трябва да ви казваме?".

За песента за Лена Бориславова

Слави Трифонов най-накрая коментира песента, която сценаристите му написаха за Лена Бориславова.

"Това е просто някакъв виц. Това не е особено смешна смешка, просто човек трябва да се шегува с тези неща. Няма идеология в това, хората в политиката трябва да бъдат осмивани. Затова аз съм осмиван, Лена Бориславова е осмивана и Бойко Борисов е осмиван", каза той.

Ивайло Вълчев коментира, че действително това е една не особено интелигентна шега, защото е направена за забавление. По думите му в същото това предаване водещите често се шегуват и със себе си.

"Ако някой се сърди, да отиде в Самоков да си сади картофи и никой няма да му обръща внимание", заяви Трифонов и добави, че те са правили хиляди такива песнички, но че хората не са се обидили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

17

Читателка

27.01 2023 в 00:49

Този човек трябва да се погрижи за здравето си и да остави българите да си вземат сами решенията, без да му са налага да излиза от бункера.. Не става за политика, що хората около него не му го кажат в прав текст.Подценява паметта на хората - след "неполучения негов милиард" никой вече не му вярва...

5827

16

pisnamiotmutri

26.01 2023 в 20:17

Бла-бла ако искате ми вярвайте. Казал лидерът на малкото ДПС. Кухият орех.

900

15

нещото

26.01 2023 в 19:01

Чудесен шоумен, но слаб политик!!!!

1730

14

Ivan

26.01 2023 в 18:41

Е, за тези малоумници ще гласуват Иван, Драган и Петкан. Както и Тошко Африкански и семейство, другият Станислафчо-псевдо журналиста и тройката помияри-сценаристи. Хаир да им е!

14469

13

случайно прочетох

26.01 2023 в 18:10

И аз смятам, че снимката е достатъчна.

936

12

escrin

26.01 2023 в 16:52

В случая няма нужда да се чете статията. Снимката е достатъчна.

1067

9

StinkingSonOf

26.01 2023 в 16:29

Добре де, ако Пектов има "кодовете за машините", защо не е първа политическа сила? Тошко е толкова малоумен лъжец, че не знам как сам се търпи.