Тренд: Апартаментгейт подкопа ГЕРБ, БСП излиза първа за евровота

OFFNews Последна промяна на 19 април 2019 в 10:35 4842 1

Макар и с малко БСП вече изпреварва ГЕРБ. Това показва национално представително проучване на агенция "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа".

Допитването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1008 души над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната.

БСП излиза с първи резултат с 31,3 процента от гласуващите, като увеличава минимално подкрепата си. При при предишното проучване на "Тренд", през март, готовност да гласуват за Столетницата са изразявали 30,4 процента.

В същото време ГЕРБ губи позиции. В новото изследване подкрепата за партията на Бойко Борисов е паднала до 30,5%, а само преди месец тя е била 33,6%.

От социологическата агенция коментират, че скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. 

Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), „Атака" (2%), „Възраждане" (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого".

За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни, показват данните на "Тренд".

Само за 13% евровотът изобщо не е важен.

38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват. Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като в нея само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват.

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови