Транспортният министър: 40 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи. Вера Су вероятно отива на търг

Ружа Райчева 01 декември 2021 в 12:28 2229 0

Снимка БТА/Минко Чернев

На днешното заседание на Министерския съвет (МС) бяха взети две ключови решения. Едното е мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв. Беше одобрена и позиция за подаване на жалба в съда на ЕС по отношение на пакета "Мобилност", който, знаете, е доста дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт.

Това заяви транспортният министър Христо Алексиев по време на брифинг днес.

"Въведена бе мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв. Надяваме се до края на годината да успеем да разплатим тези средства, за да могат автобусните превозвачи да получат глътка въздух в днешната тежка ситуация", каза той. 

Той се върна и на ситуацията със заседналия кораб "Вера Су". Според него спасителната операция на заседналия в резервата "Яйлата" плавателен съд е била успешна, но "нещата не трябва да спират дотам":

"В момента корабът е поставен на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Държавата е задържала този кораб, той е нейна собственост и ако разходите, които тя е направила, не бъдат изплатени от застрахователите, корабът ще бъде продаден на търг, за да може тези разходи да бъдат възстановени."

Застрахователите имат 14-дневен срок започнал да тече от миналата седмица и съответно ще изтече през идната. Цената на "Вера Су" би възлизала на около 3 млн. лв.

Алексиев твърди, че тази сума би покрила натрупаните държавни разходи. По думите му от транспортното министерство са длъжни да защитят интереса на държавата.

"Подготвихме и задание за проектиране и строителство на нов уникален многофункционален спасителен кораб за нуждите на България. С мои усилия финансирането за изграждането на този кораб беше включен в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“, която миналата седмица беше пратена в ЕК."

Според Алексиев този нов кораб, освен за спасителни операции, може да бъде използван за обучение и за научно-изследователски дейности и мисии.

"Предприехме всички действия, за да може България най-после да има нормална техника и процедура по търсене и спасяване, което не е било направено досега. Това, че е включено в оперативната програма, гарантира, че проектът ще бъде финансиран."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews