Тошко Йорданов: ПП искат да овладеят и БНБ, без да имат читав кандидат

Андрей Гюров: Основното ни притеснение за Каримански е, че идва от българския банков сектор

OFFNews 11 април 2022 в 08:47 2314 1

Снимка Архив

"Продължаваме промяната" се опитват да овладеят и Българската народна банка, без да имат читав кандидат, заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по Нова телевизия.

Според него в момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един-единствен човек и това е министърът на финансите Асен Василев.

"Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В "Продължаваме промяната", което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат", каза Тошко Йорданов.

По думите му на ИТН е "взело да им писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС".

"Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от ПП. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента", каза Йорданов.

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ отпреди два парламента - 44-ото НС и 45-ото. "Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем", заяви Тошко Йорданов.

Андрей Гюров: Основното ни притеснение за Каримански е, че идва от българския банков сектор

"Основните ни съображения са свързани с това, че той идва от българския банков сектор, а на това не се гледа с добри очи. Една независимост би била полезна в този случай", заяви оттеглилият се кандидат за гуверньор на БНБ Андрей Гюров по bTV.

Председателят на парламентарната група на ПП заяви, че сега решението е в ръцете на ИТН.

Според Гюров е било правилно да се откаже от надпреварата за управител на БНБ. Депутатът обясни, че от самото начало премиерът Кирил Петков му е дал свобода да решава какво да прави с тази номинация.

Андрей Гюров отказа да коментира професионалния опит на Каримански, като се аргументира, че неговата биография е публична.

Той допълни, че в своята биография няма нищо, което би искал да скрие или от което да се срамува. "Радвам се, че единственото, което намериха от опозицията за мен, е проблемът с регистрацията на моята дисертация", каза Гюров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3600

1

ROKO s GRANATA

11.04 2022 в 11:30

ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ ЧЕ, ЧАЛГАРЯ Е СВЪРЗАН С ДРЪНДАРСКИЯ ЦИГАНИН ААМЕТ ДОГАНУУГЛУ И ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭. ОНЯ ДРоГАР КАЛИМАНСКИ БЕШЕ ШЕФ НА ТУРСКАТА БАНКА, НА ФУАТ ГЮВЕН – БЛИЗЪК ДО ДПС. ТЕ ЗАТОВА ТОЛКОВА МНОГО ДРАПАТ.....

 
X

Подкастът на OFFNews