ИТН са готови да преговарят за правителство

Тошко Йорданов: Не сме магистрални труженички, които Петков да придърпва настрани

Ружа Райчева 29 юни 2022 в 13:10 3375 5

Ива Митева

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Ива Митева

"Има такъв народ" са отворени за разговори за съставяне на правителство. Ако бъдат поканени, ще седнат на масата на преговорите - обяви Ива Митева днес.

"Омръзна ни да чуваме думата "диалог" само на приказки. Вие чувате "морал" и "корупция" само на думи. Не искам и не мога да приема тези празни думи хвърлени в пространството, за да се харесаме на народа. Ние искаме да сме почтени, стоим с лицата си и казваме, че ще идем на разговори за кабинет. Знаят условията ни, ако ги приемат - продължаваме", обяви тя.

ИТН - които изтеглиха министрите си и така поставиха началото на края на кабинета - сега очакват не телефонни обаждания от премиера в оставка Кирил Петков до отделни депутати, а официална покана.

"Кирил Петков да ни прати официална покана, а не да звъни на отделни депутати да ходят при него. Никой тук, който стои пред вас, не е труженичка от някоя магистрала, която някой да си придърпва настрани. Това повече няма да бъде толерирано", заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му министър-председателят в оставка настоятелно е търсел депутати от групата на ИТН снощи преди коалиционния съвет. Вчера бившият председател на НС Ива Митева е разговаряла с Петков и той е обещал разговорът им да остане помежду им. След това на коалиционния съвет Петков изненадващо е обявил, че Митева ще предложи група хора от ИТН, които да разговарят с него.

По този повод тя заяви:

"Това са низки страсти - така не се прави. Един премиер в нормална демократична република не действа така. Ясно му казах, че ще разговаряме с него, когато отправят официална покана. Разговори като независими народни представители не може да има, защото ние не сме такива", каза Митева. 

Условието на ИТН е Кирил Петков и вицепремиерът в оставка Асен Василев да не бъдат част от евентуално ново правителство, гласувано с подкрепата на сегашния състав на парламента. Митева каза още, че от ИТН най-малко от всичко искат да имат предсрочни избори и ще направят всичко възможно да не се стига до това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

6

Mateevk

29.06 2022 в 19:40

Тошко - премиер!

5827

5

pisnamiotmutri

29.06 2022 в 16:46

За последно им е ще трябва да предприемат някакъв ход за да могат птново да чегъртат по ПП

1767

4

fiki

29.06 2022 в 15:51

едва ли някой ще иска пак да се занимава с тия шушумиги

14469

3

случайно прочетох

29.06 2022 в 14:23

Е, хайде сега, не сте... А какво сте? Организирани магистралки от Учиндолския?

2994

2

Гражданин

29.06 2022 в 13:37

Не сте? Точно това сте. Магшстрални труженички.Даже по-лошо. Магистралките поне не лъжат коквиэка иэс какво се занимават. Е не ви придърпва (само) Петков, но това не променя съществено занятието ви.
 
X

Да помогнем на украинските деца!