Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини, необходимо е да има новини

OFFNews 31 август 2020 в 09:45 7682 5

Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини. 

Това заяви Томислав Дончев, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната, по БНР. Той допълни, че на 2 септември се притеснява от възникването на безредици и насилие. Още повече, че заканите на протестиращите са "Да ги изметем", уточни Дончев. 

Ако министър Данаил Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Той е един от участниците в текста за промените в Конституцията, но всички вече е в ръцете на парламента. Напълно е възможно Кирилов да се върне като депутат, стана ясно от думите на Дончев по повод оставката на правосъдния министър. 

„Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна. „Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той. 

Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев. Той подчерта, че окончателните тестове ще бъдат правени от Велико народно събрание. 

Голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът. 

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни. 

Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

5

Краси

31.08 2020 в 14:10

Апропо, къде е главната тиква на републиката - не сме чували да има Европейски съвет, нито да се е отзовал на поканата в Европейския парламент миналата седмица?
Да не би да е заминал за Дубай при свинския си съдружник?

11719

4

Краси

31.08 2020 в 14:07

Дори да се договорите с ДПС и да съберете 160 гласа за пъкления си план да задържите управлението може би още години (защото дори правителството ви в оставка ще управлява до края на ВНС), това по никакъв начин няма да намали протестите, а даже ще ги засили.
Този парламент, който е в плен на неявната коалиция ГЕРБ-ДПС няма легитимност да предлага нова конституция и да променя изборния кодекс така, че с мажоритарни врътки пак да възпроизведе същата банда във БНС. Все пак 60 % от българите искат да си ходите и подкрепят протестите. Европейският парламент постепенно стига до същото мнение.
Махайте се веднага, без да променяте нищо в изборния кодекс и служебното правителство да организира машинно гласуване - това е единственият приемлив изход, който ще усмири протестите. Разбира се, придружен от оставка и на главния каскет на републиката.

705

3

order

31.08 2020 в 13:57

Да бе, новини ни готвят....готвят ни КУРТ КАПАН наречен експертен кабинет, само и само да не изпускат КОКАЛЯ!!!!!
ОСТАВКА НА ТИКВА С КАСКЕТ...

12691

2

Емил Станоев

31.08 2020 в 13:06

Само Оставка ! Други новини не ни интересуват.

15614

1

OTBPAT

31.08 2020 в 10:55

Необходимо е да ожънете т'ва дет' 10години го сеете...