Томислав Дончев след Москва: България не е плавателен съд, за да си сменя курса

OFFNews 01 юни 2018 в 10:56 3364 2

Томислав Дончев

България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското положение, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не означава, че не можем да търгуваме, да правим бизнес с други държави, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНТ отминалото посещение на поремиера Борисов и министри в Москва.

По думите на Дончев при разговорите не може да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.

"Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата", посочи той.

Според вицепремиера на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е много добро начало.

"На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория", каза Дончев.

По думите му за разлика от Южен поток, тук нещата трябва да бъдат адекватно фондирани от законова гледна точка, за да не се налага след 2-3 години да се получава натиск. Трябва да се свърши много техническа работа. Няма нито една причина да се бави инфраструктурният напредък, коментира Дончев.

За проекта АЕЦ "Белене" Дончев заяви, че трябва да бъде реализиран на пазарен принцип и да е съобразен с бъдещата консумация на електроенергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск ще бъде поделен с частен инвеститор. Според него има разбиране от руската страна за този подход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

01.06 2018 в 13:59

Боко са го пратили да се мазни на Путин, защото САЩ обявиха търговска война на ЕС, а сега ще ги гърбят със санкции и по линия на Иран. Страните в Европа са Германия и Франция, другите са бек-вокали и никой не ги пита какво искат. А "европейските правила" днес са едни, утре - други.

12044

1

Backko

01.06 2018 в 12:42

Цялата работа е ясна. Няколко страни в Европа, искат газ от турския Паток. Явно е, че е добре да мине през Бългрия. На Боко са му казали да се договаря с Русия, но по еяропейските правила. И наща тиква, сега като балерина се върти, да вземе от газа без да не го настъпят от Европа.

И пак си гласувайте за тая егоцентрична тиква, без топки!!!