Томислав Дончев: Най-тежкият натиск на пандемията ще е през декември

OFFNews 15 ноември 2020 в 18:57 6912 3

Снимка Архив

„Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. Досега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него", каза по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространението.

"Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим – първо за борба със заразата, за предпазване на хората и в същото време да вземе социално-икономически мерки. Тя трябва да е на мястото си, контролните органи трябва да следят за спазването на мерките. Обществото трябва също да полага усилия", коментира Дончев.

Той добави, че в страната има разкрити достатъчно легла, но логистиката трябва да бъде подобрена - болният да бъде насочен там, където има свободно легло.

Вицепремиерът заяви, че индивидуални преговори относно ваксината няма.

„Преговорите се водят на ниво ЕС. Ние имаме договор, който би ни позволил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са ваксините не се прави от политиците, защото аз не съм лекар. Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им – безплатно. И тя ще бъде по желание“, добави той.

Той коментира и ситуацията с училищата:

„Предприемат се регионални мерки в зависимост от темпа на заразата, броя заразени. Ние трябва да се борим между две злини – от едната страна е здравният риск, който никой не може да го пренебрегне, от друга страна рискуваме едно поколение да изкара една година с тежки дефицити в образованието си. Не трябва да залитаме в нито една от двете крайности. Гъвкавият подход е най-добър“, казва Дончев.

Бюджетът е в НС. Оттук нататък това, което може да направи правителството, е да защитава бюджета, който е внесен. Основният му фокус са антикризисните мерки – допълнителните разходи за системата за здравеопазването, допълнителни социални разходи, допълнителни разходи в подкрепа за бизнеса. Тук изкуството беше как да се комбинират традиционните приоритети заедно с новите предизвикателства“, обясни Дончев.

Той уточни, че има мерки, които са извънредни като бонусът от 1000 лева допълнително за всеки лекар и медицинска сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е необходимо. Поне към момента тя се покрива на 100% със средства от Европейския социален фонд. Това е европейско финансиране, обясни вицепремиерът.

Относно Националния план за възстановяване и устойчивост Дончев коментира:

„Колкото по-рано бъде представена на ЕК окончателна версия на плана, тя толкова по-рано ще бъде одобрена. Толкова по-бързо България ще има достъп и до финансирането. Крайният срок е април 2021 г. Моята амбиция е края на декември, началото на януари окончателна версия на плана да бъде изпратена на колегите. Планът не са едни пари да бъдат усвоени, това е уникална възможност не само за икономическо възстановяване, но и за създаването на дългосрочни представки за растеж и прокарването на реформи“, казва Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

16.11 2020 в 02:05

Абе до декември ще сме умрели всички тоз пък и той

6589

3

stanimir_13

15.11 2020 в 19:35

Дончев, то електронното правителство не ти е силата, ама поне електронни рецепти направете,бе! Вместо да се правиш на оракул.

6136

1

WOW

15.11 2020 в 19:12

И Дончев почна да се прави на епидемиолог и да бълва прогнози. Да направя и аз, декември ще бъде по-добре, с по-малко смъртни случаи!