Томислав Дончев: Данъчната система работи, не бива да се пипа

Арестуваният зам.-министър си тръгва от МОСВ

OFFNews Последна промяна на 29 май 2020 в 13:33 3133 2

Данъчният модел е изпитан във времето и не бива да се променя. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред БНР. 

"Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", заяви Дончев и допълни, че няма нужда от промяна на данъчната система, за каквато настояват от КНСБ.

"В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че "ако нещо работи, не го пипай". Според мен тук експерименти не трябва да бъдат правени", категоричен беше вицепремиерът.

Решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите Дончев определи като "спорно". Той самият бил против, "защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Вицепремиерът настоява, че и мярката 60/40 работи. Доказателство за това бил интересът към нея. "Тази мярка ще работи толкова, колкото е необходимо. На първо време - до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят", каза Томислав Дончев.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, който вчера бе задържан с още петима души по обвинение за участие в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци, повече няма да бъде част от правителството. 

"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен", беше категоричен Дончев. Той допълни, че "щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки". От думите му се разбра още, че се чака тежката дума на премиера Бойко Борисов.

Томислав Дончев не успя да си спомни от коя политическа сила е бил издигнат Красимир Живков за поста. Вицепремиерът обясни, че не е бил запознат с прегрешенията на зам.-министъра, иначе първи щял да реагира.

"Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Дончев по повод съмненията, че Живков е толерирал бизнеса с отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

2

Стик

29.05 2020 в 16:33

Томислав Дончев: "Данъчната система работи, не бива да се пипа"
И руската рафинерия до Бургас е много доволна от данъчната ни система, защото въпреки огромните си приходи, не плаща данък печалба.

20696

1

Новак

29.05 2020 в 14:54

“ Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен" - то и за Боко има не само съмнения, а и доказателства, та даже е и осъден за клевета. Но ето на, стои си! Или това важи само за бушоните?