Тома Биков съветва Радев да връчи третия мандат на Демократична България

Ружа Райчева 28 април 2021 в 11:09 3422 0

Снимка БТА, архив

Тома Биков

Тома Биков посъветва президента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство на "Демократична България". Депутатът от ГЕРБ си позволи да дава съвети на държавния глава с мотива, че в предизборната си кампания от ДБ многократно заявявали, че имат готовност да управляват. 

"Ако не искат да направят това, час по-скоро да връщат мандата и да ходим на избори. Всеки изгубен ден струва много на българските граждани", заяви Биков.

След като днешното парламентарно заседание бе провалено заради бойкота на ГЕРБ, БСП и ДПС, Биков разясни, че от ГЕРБ ще продължат да се въздържат от гласуване, докато не се състави правителство. Това трябвало да е първата точка в дневния ред на Народното събрание. Очакваше се днес НС да разгледа промените в Изборния кодекс.

Биков аргументира днешното поведение на ГЕРБ така: "Изборното законодателство се пренаписа за една нощ, това е ненормално. Целият изборен процес е поставен под риск. За пръв път от 30 години насам легитимността на изборите е поставена под въпрос. Президентът да назначава ЦИК - това никога не е било!".

Депутатът отправи критики към президента Радев, когото обвини за изпадането в настоящата "патова" политическа ситуация. Към съвета си държавният глава да връчи третия мандат на ДБ Биков прибави и заплаха: в противен случай България щяла да бъде изправена пред конституционна криза.

Според депутата от ГЕРБ от тяхната парламентарна група ясно са демонстрирали желанието си за работа и партньорство с другите партии. Имало възможност да се състави правителство миналата седмица, но всички са отказали да говорят с ГЕРБ. 

"Ако няма елементарно ниво на разговор между партиите, ние ще бъдем в тази ситуация много време. Цената за това е много висока", коментира народният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews