Тома Белев: И без 121 депутата успяхме да свършим много работа за последните 16 години

OFFNews 05 юни 2024 в 20:42 1328 2

Тома Белев

Снимка Зелено движение

Тома Белев, съпредседател на Зелено движение

В Световния ден за околна среда искам да благодаря на всички свободомислещи граждани, които винаги звънят на нас в Зелено движение, щом станат свидетели на посегателство срещу природата. Това каза съпредседателят на ППП “Зелено движение” пред избиратели и добави:

Сега е моментът да припомним каузите на Зелено движение - партия, създадена през 2008 г точно от гражданите, които защитавахме природен парк Странджа и спряхме заличаването му, а после се борихме срещу заменките на гори и също ги спряхме. Всъщност вие ни познавате, защото бяхме заедно през тези години и в битките за защита на българската природа.
Нямахме 121 депутата, но никога не използвахме този довод, защото не е важно да се оправдаваме, а да опазим средата в която живеем, да съхраним местата, които обичаме, да дадем шанс и на децата ни да се радват на уникалната природа на България.

Бяхме заедно по улиците, на Орлов мост, в парламента и съдилищата и успявахме. Успяхме за защитим Витоша, спряхме застрояването на Иракли, наложихме картирането на дюните и забранихме застрояването.

Спряхме застрояването на Карадере, въведохме задължителни общи устройствени планове за всички общини и спяхме незаконните сечи в Беласица през 2016г Бяхме заедно в цялата страна, когато спирахме незаконните строежи в Пирин, Витоша и Рила.

През 2017 г защитихме независимостта на магистратските организации, защитихме достъпа до правосъдие за околна среда и спряхме увеличаването на съдебните такси за гражданите, като стигнахме до Конституционния съд.

С помощта на гражданите спряхме подаряването на части от национален парк Пирин, защитихме мрежата Натура 2000 и я увеличихме с ниска Рила, Корал, Карадере, през 2021 г създадохме първия защитен ландшафт у нас - Звездец.

И да, истината е, че когато вие ни дадохте възможност да участваме в управлението, станахме много по-ефективни. През 2022 създадохме третата морска защитена територия у нас - Залив Корал, защитихме законово над 100 километра български реки, спряхме опита на ДПС да увеличи търговията “гласове срещу дървесина”. Тази година спряхме разграбването на имуществото на държавните предприятия и дружества, спряхме обезличаването на ОВОС и екологичните оценки. Дългата битка срещу инсинератора на София 2017-2024г също ще завърши в наша полза.

Осигурихме най-голямата инвестиция за залесяване и разсадници в историята на горското стопанство в България - 50 милиона за периода 2022-2023г, успяхме да защитим най-дългият див плаж на България - Камчийски пясъци. Спряхме строежите на Вълка край язовир Искър.

Децата ни пораснаха по площадите и изтрихме не един чифт обувки. Всеки от нас трябва да помни, че рядко има кътче от България, което да не е защитавал и ако има все още уникална природа, то е защото той самият е бил активен, при това с години и десетилетия. И има смисъл и винаги е имало смисъл да се участва и да се защитават каузи и идеи, да се защитава природата и околна среда, защото това е защита на бъдещето.

Участието на Тома Белев в подкаста на OFFNews можете да видите тук:

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    3

    Stoyancho

    06.06 2024 в 11:21

    хахахах, точно този да говори, че енещо е направил....айде бе

    2550

    1

    alfakentavur

    06.06 2024 в 06:54

    121 депутатИ.
    Лесно е, Белев, лесно е. Ако са одушевени - мн. ч. е с И. Ако не са - е А.

    121 самолетА
    121 депутатИ
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх