Тези, които хвърчат към избори с блеснал поглед, да отчетат заложените капани от Борисов

След месец няма да има пари за 50 лева на пенсионерите, един човек с жълта тениска и къси гащи ще каже: Видяхте ли ги вандалите, предупреди Бабикян

OFFNews 27 април 2021 в 09:00 19222 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Част от промяната се случи. Бойко Борисов е министър-председател в оставка и очевидно няма да бъде министър-председател повече. Но само дотам. Останалата част от промяната очевидно се отлага, защото хората, които получиха най-голямо доверие, не успяват да сглобят кабинет. 

Това заяви депутатът от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Арман Бабикян по БНТ. Той каза още, че ходът на Слави Трифонов не го е изненадал, но е имал други очаквания - "надежда за ход, който изисква щети и жертви" - да се поеме управлението на страната поне в кратък, регулиран период от време, в който да се свършат ключови неща, базирани върху общо съгласие. 

Може би Слави Трифонов се опитва да се предпази от риска да бъде натискан от партии, които не харесва. По този начин се опитва да предпази партията си вероятно, може би се опитва да предпази възможността за силна реформа. Може би се надява на по-честни избори - не мога да говоря от негово име, коментира Бабикян. 

По думите му вече са заложени огромно количество капани, в които има прекрасна възможност управлението да падне и съответно да пострадат и гражданите на България. Той даде за пример неактуализирането на бюджета. След месец няма да имате шанс да дадете на пенсионерите онези велики 50 лева, няма да имате шанс да запазите мярката 80:20, мярката 60-40... И тук ще идват едни гладни хора и ще казват: "Ето ги злите, съсипаха държавата".

Тези, които хвърчат към избори с блеснал поглед, трябва да отчетат тези капани, категоричен бе Бабикян. Защото ще има един човек с жълта тениска и къси гащи, който ще каже: "Видяхте ли ги вандалите, съсипаха държавата!".

"Вижте колко свенливо кабинетът в оставка на Борисов отказва от доста време да внесе Плана за възстановяване и развитие в Брюксел. Изключителен свян. Има и сбъркана философия, има и много неща, които трябва да се поправят, но Планът трябва да се внесе. Има месеци наред, в които могат да се коригират неща. Да не го внесеш, означава да не искаш парите да влязат в страната. И нямат никакъв свян, когато си назначават шефовете на политическите кабинети, назначават се "калинки"... Там свян няма, но да оставиш българите без този финансов пакет, там има страшен свян", коментира още Бабикян. Парламентът може да задължи правителството да ги внесе, стига някой да даде време на Народното събрание, обясни той. 

На въпрос какво ще правят от "Изправи се! Мутри вън!", ако трябва те да направят кабинет, той отговори: "Какво остава да направим - да оформим кабинет на малцинството в малцинството ли?". Според него това е несериозно. Тези, с които можехме да направим правителство, очевидно не са готови. Ще чакаме нов тираж, каза Бабикян. 

Ние сме готови да се явим на предсрочни избори, моето опасение е, че е огромна вероятността да преповторим същия резултат или да е по-лош от днешния, каза още Арман Бабикян. Говоря за съотношението 70:30 спрямо партията на Бойко Борисов, обясни той. 

Бабикян подчерта, че само президентът Румен Радев знае кога и на кого ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на  правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!