Терзийски: 11 300 служители на МВР искат да се ваксинират

OFFNews 09 декември 2020 в 15:00 1305 0

Заместник-главният секретар на МВР е началник на щаба за ваксиниране. На първото заседание миналата седмица дадохме заявка за 11 300 служители, които искат да се ваксинират. Очаква се доставката на фризерите в медицинския институт на МВР.

Това заяви на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски. С него беше и директорът на института проф. Ненчо Смилов.

От 13 март досега 4002 служители са били заразени с коронавирус, а активните случаи са 1500, стана ясно от думите на министъра. "Има изградени COVID отделения за полицаи и служители на министерството, но в момента има и хоспитализирани граждани, които не са част от структурите на МВР. Затова е взето решение да се поднови апаратурата и болницата да бъде разширена, обясни Терзийски.

Към бюджета на МВР са определени за разходване 28 млн. лева, като първата част от тях - 5 млн. лева, са за закупуването на специална медицинска техника за Института. 

"Ще подкрепим образната диагностика на COVID-19 с нов скенер. В момента имаме 30 пациенти, които са в интензивно отделение, а 12 от тях са на апаратно дишане. Основната нужда, която имаме, е персонал", каза проф. Смилов.

Останалите 23 млн. лева от бюджета на МВР ще са за служителите. Средствата ще бъдат за всички, които работят на първа линия в борбата с пандемията. "Това е крачка, която правителството и държавното ръководство прави, за да покаже, че оценява дейността на служителите на МВР. Те изпълняват и редица функции, които не са свойствени на Министерството за справянето в тази ситуация като съдействието на здравните органи и на РЗИ", допълни той.

По думите му от 23-те млн. лв. ще бъдат направени разчети, за да се дадат финансови стимули за служителите на МВР, за да посрещнат празниците с между 400 и 500 лв. допълнително.

За новите мерките Терзийски посочи, че имаме дисциплинирано общество. "Направени са над 1000 проверки в цялата страна, а в София снощи са извършени 360 проверки. Имаме само един случай от Асеновград, където е установено, че заведение работи. В столицата нарушенията са 7. Един фрапантен случай от снощи е, че наргиле бар е работил, а клиентите са били 40. Съставен е акт, намерен е и тютюн, който не е регламентиран. Акт е съставен и на управителя", обясни той. 

За периода от 13 март досега са образувани 3200 досъдебни производства за нарушаване на карантина. Издадени са 661 присъди, като 99% от наказанията са глоба и пробация. Над 25 000 акта са съставени по Закона за здравето, предупрежденията са десетки хиляди. Нарушенията са изключително малко - по 1 или 2 на ден. Над 45 000 лица са под карантина, заяви ресорният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!