Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът

OFFNews 05 юни 2018 в 11:20 4331 0

Темата за корупцията е изтласкана от външната политика, смята президентът

Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без обществено внимание. Това посочи президентът Румен Радев на международна конференция, на която се представя опитът на различни европейски държави в борбата с корупцията, съобщава БНР.

Радев подчерта, че за България европейската интеграция означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. За корупция в България се говори много, а се прави малко, смята президентът, според когото има нужда от насочване на общественото внимание върху проблема:

Защото това внимание е изтласкано извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия… А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание.

Корупцията овладява основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, каза още Радев и допълни:

Специално за България обаче, корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото тя се превръща все повече в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели. Това е развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури.

Пътят към пълноценна интеграция в Европейския съюз минава през промяна в отношението към корупцията във всички нива на държавната администрация. "Ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и активно прилагане на антикорупционни мерки", каза държавният глава

На конференцията ще бъдат сравнени антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, които определят взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!