Телефонът ще е електронен подпис до няколко месеца

Георги Ангелов 15 декември 2021 в 17:26 4860 3

Снимка Демократична България

Божидар Божанов

Телефонът ще може да служи за електронна идентификация до 6 месеца. Това е в плановете на новия министър на електронното управление Божидар Божанов, които той сподели пред журналисти. Сред другите му планове са да няма повече стикери по колата, сини талони, а по-нататък и без хартиени трудови книжки. Няма да се ходи и за печати от едно гише до друго "на другия край на града". Ще отпаднат и хартиените удостоверения - за семейно положение, липса на задължения и др. Администрацията ще си изисква документи по служебен път.

"Електронната идентификация в момента е “забила” в съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществените поръчки. Знам, че няма нищо общо с електронната  идентификация, но на практика след серия от перипетии сме стигнали до там", обясни Божанков. Той каза, че първото, което ще се направи е "пилотна система за електронна идентификация чрез мобилни телефони така, че да не разчитаме за начало на личните карти. Те остават приоритет, защото е важно всеки гражданин да има я джоба си средство, с което да разчита на електронна услуга. Мобилните телефони ще са удобна алтернатива на това и нещо, което ще можем да направим бързо без да има нужда да координираме обществени поръчки, МВР и др.", каза Божанов. Идеята е криптографската информация, необходима за електронен подпис да е в телефона. Например, ако искаме да влезем в здравното си досие - там ще пиеше идентифицирайте се и ще го правим чрез приложението с ПИН код, даде пример той.

Приоритетно ще опитаме да раздвижим процедурата, по който да направим новите лични карти, каза още Божанов. Картите трябва да бъдат с чип така или иначе, тъй като това е европейски регламент и България дори закъснява. 

Божанов вече е говорил с министър Бойко Рашков, което е поел ангажимент Министерството на вътрешните работи да съдейства за административните облекчения. 

Министерството на електронното управление трябва да бъде създадено до 3 месеца, каза Божанов на въпрос на OFFNews. Той обясни, че част от работата му ще "комуникационна" за да може чиновниците и останалите министерства да работят по бъдещите закони за електронното правителство. 

Новото министерство ще стъпва на сега действащата агенция и на един отдел от Министерството на транспорта и информацията. Три месеца ще трябват за министерството, но работата по всички приоритети започва от вчера, държавната агенция съществува и ще работим, категоричен бе Божанов. Най-вероятната сграда, където министерството ще бъде направено, е Държавната агенция по електронно управление, но има и други варианти, които се обсъждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

3

Egocentric Eccentric

16.12 2021 в 02:54

Тва поне (предполагам) ще е доброволно. Само ще изхарчат едни пари за нещо, което никой няма да ползва.

Лошото ще стане ако тръгнат да правят дистанционно електронно гласуване по интернет, дето ни поглушиха ушите - тогава ще го закъсаме

1900

2

Алек

16.12 2021 в 01:12

АКО този човечец имаше някакъв опит в тази сфера, нямаше да предлага малоумни решения. Най-опасни са тези, които имат някакви познания да правят нещо, но не разбират в дълбочина процесите.

В случая красавецът идея си няма по колко начина може да бъде откраднат електронния сертификат и съответно идея си няма в колко хакерски бази може да попадне.

23293

1

Стефан

15.12 2021 в 23:50

Моят телефон е със шайба, и е закован на стената. Сеа кво праим? Аз не съществувам, или как?
Егати нещастното сакенце ...
 
X

Подкастът на OFFNews