Цветозар Томов: За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и 2-ри е възможна дата

OFFNews 24 януари 2023 в 08:54 1660 0

Цветозар Томов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов

За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и 2 април е възможна дата, каза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР по повод днешното връщане от БСП на президента на третия мандат и очакваното насрочване на поредните предсрочни парламентарни избори.

За него проблемна дата би била 26 март, защото е необходимо да се осигури хартия за около 10 хиляди секции, т.е. минимум 10 хиляди хартиени ролки. За предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни, според информацията, дадена от БНБ, чиято печатница ще има задачата да осигури хартията.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броят на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, каза той.

„В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро.“

Тествахме различните видове защити, които ни предлага печатницата на БНБ и сме много доволни от резултатите, допълни той.

Предстои да подготвим избори при доста съществени промени в изборните технологии, напомни Томов и допълни, че "може да има подводни камъни".

На практика при тези избори е възможно да се гласува и само на хартия, след като 48-ото Народно събрание превърна машините в обикновени принтери.

Предстои ЦИК да вземе решение относно многомандатните райони на база преброяването на населението, резултатите от което вече са оповестени от НСИ. Едно от първите неща, които ще свърши ЦИК, е преизчисляване на мандатите.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят. „Не мога да разбера защо е разпространена тезата, че няма да се отпечатват машинни протоколи. Предстои да се вземе решение“, отбеляза Томов. Според него това би дало по-голяма сигурност. Той увери, че "ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила". За него е притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите, защото „то отваря възможност за злоупотреби".

„Това, което би могло да създаде напрежение, е работата при отчитане на резултатите. Дано не се върнем към лошите практики. Тези избори ще бъдат тест кои промени са сполучливи“, каза Цветозар Томов.

Разписките от машините за гласуване, които ще служат за отчитане на изборните резултати, ще са от специална хартия и ще се подпечатват като бюлетини, каза още Томов пред Нова тв.

Начинът на гласуване няма да е по-различен от досега. Избирателят ще взема карта, която ще поставя в машинното устройство, ще упражни вота си, а след това машината ще разпечатва разписка. Тя трябва да се сгъне на две и да се даде за поставяне на печат от член на секционната комисия преди да се пусне в урната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!