Цветлин Йовчев: Светът върви към война

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2016 в 09:04 17252 6

Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще избухне гражданска война в Турция. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. 

Това заяви бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по бТВ.

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите. 

При опита за преврат имаше два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. Оттук нататък няма как да очакваме, че имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта.

По думите му ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война, припомни Йовчев.

При тази турбуленция светът върви към война. Дали тя ще се разрази като поредица от регионални конфликти, дали в повечето случаи ще имаме информационни хибридни форми на тази война, това вече е друг въпрос, коментира Йовчев.

Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни, предупреди бившият МВР шеф. Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток, заяви още Йовчев. Трябва да ограничим и да поставим под контрол незаконната миграция, подчерта той.

По думите му и в нашите мюсюлмански обнощсти се появяват признаци на радикализация. Според него най-уязвими са българо-мохамеданите, тъй като при тях кризата на идентичност е по-голяма. В по-малка степен са тези, които се определят от турски етнос, както и ромите, изреди Йовчев.

Пропагандата на „Ислямска държава” е централизирана, но терористичните атаки на базата на тази пропаганда се подготвят в салафитските групи, които се създават по места, допълни бившият министър.

Има цели квартали в Брюксел и Париж, в които полицията не може да влезе, нямаме наблюдение върху джамиите, върху групите, които се оформят, няма комуникация с тези общности. В службите трябва да се засили разузнавателният и контраразузнавателен елемент, да се осъществи контрол върху тези общности, включително и законов, отбеляза Йовчев.

Държавите трябва да изградят способности и да започнат да противодействат на информационната война, която се води. Трябва да има разяснителна политика, да се подпомагат по-модерните форми на исляма, препоръча бившият вътрешен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8803

6

_az_

25.07 2016 в 10:05

Айде, почна се облъчването. Утре да очакваме и Митьо Гестапото гост на бтв...

7866

4

кумчо вълчо

25.07 2016 в 10:04

Овчев, ти па кога стана такъв демократ и анализатор.

17668

3

Руслан

25.07 2016 в 09:55

Чеснак, нали за това се борИхте. С подскачане. Няма не искам сега.

17668

1

Руслан

25.07 2016 в 09:23

Очаквахме да научим нещо от доцент Иовчев, но не биде.