Цветелина Пенкова: Когато отговорността към миграцията е по-голяма, финансовата подкрепа от ЕС също трябва да е по-голяма

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2021 в 15:50 936 0

Евродепутатът Цветелина Пенкова в Хасково.

Кризата с бежанците от 2015-2016 г. показа, че страните членки трудно могат да подходят еднакво към проблема, предвид националните специфики и трудностите, с които се сблъска всяка една от тях. Трябва да си дадем сметка, че хармонизацията на европейското законодателство не бива да бъде самоцел, а да доведе до установяването на стабилна и работеща европейска рамка.

Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова от "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" по време на втората част от поредицата „Когато младите говорят…#EUphoria”, която се проведе днес в Хасково. Основна тема на събитието бе „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото“.

В рамките на конференцията се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител инж. Минко Ангелов, зам.-областните управители Виолета Желева и Мартин Узунов, Старши комисар Венцислав Кирчев, директор на МВР – Хасково, водачът на листата на БСП за България в Хасково Владимир Маринов и представители на НПО сектора.

"Солидарността и отговорността трябва да са пропорционални - колкото по – голяма е отговорността, толкова по – голяма трябва да бъде европейската солидарност. Колкото тежест се поема от България като външна граница, толкова по - адекватна и бърза трябва да бъде европейската подкрепа. България продължава да бъде извън Шенген, несправедливо и по политически причини, защото е изпълнила необходимите изисквания. Това е въпрос, по които усилията на национално и европейско ниво трябва да продължат", подчерта Цветелина Пенкова.

Според вицепрезидентът Илияна Йотова трябва да бъде насърчавано участието на младите европейски граждани в Конференцията за бъдещето на Европа, защото те имат критичния и необременен поглед върху случващото се на ниво ЕС.

"Първа причина за участието ми днес, тук в Хасково е, че темата, свързана с миграцията и убежището е актуална и важна за региона и е залог за сигурността на България и на целия ЕС. На европейско ниво, България трябва да продължи да защитава позицията за необходимостта от подкрепа и съдействие за държавите на първа линия с оглед обезпечаване на общата сигурност. Функциониращото към момента законодателство в областта е остаряло, неефективно и трябва да отчита действия и мерки в периоди на кризи", изтъкна Йотова.

Водачът на листата на БСП за България за Хасково Владимир Маринов подчерта, че когато говорим за силна Европа, за силно национално управление в рамките на ЕС, не бива да забравяме закономерността, че за силна Европа са нужни силни региони, което предполага особено внимание на ЕС към България като външна съюзна граница.

Поредицата "Когато младите говорят…#EUphoria" продължава със събития в Шумен (28.10), Пазарджик (02.11) и Стара Загора (03.11).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови