Цветанов: Президентът да се извини, потъпка Конституцията

Антония Чорева 28 юни 2017 в 10:25 9023 11

Президентът Румен Радев потъпка българската Конституция - това обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Реакцията му е по повод това, че вчера на празника за 140 години от Освобождението на Свищов от турско робство не е бил допуснат на срещата на президента с кмета на града Генчо Генчев.

За да докаже твърденията си, Цветанов цитира Конституцията: "В член 4, в Конституцията е записано, че президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. Със своето действие вчера той не изпълни ангажиментите си", категоричен бе Цветанов.

По думите му този факт е много тревожен, а президентът потъпква българската Конституция.

После Цветанов обясни какво е станало на празника на Свищов вчера. "Бяхме с областния управител на Велико Търново, заместник-областния управител и народни представители от Великотърновска област. Президентът Румен Радев, който е и главнокомандващ, беше на среща с кмета. А ние бяхме лишени от възможността да присъстваме на тази през среща", обясни зам.-председателят на ГЕРБ и добави: "Радев каза, че ще е президент на всички без принадлежност и етнос".

От думите на Цветанов стана ясно още, че на срещата с президента е присъствал Иво Христов, който е началник на кабинета на Радев. "Ако приемем, че президентът има официален разговор с кмета на общината, може да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутати, но на срещата присъства Иво Христов, а той не притежава достъп до класифицирана информация", обясни Цветанов.

Той припомни и мнението на БСП за президента Росен Плевнелиев, че разделял нацията. "Във вчерашния ден трябваше всички да сме заедно и в такива празнични дни трябва да сме обединени, а не разединени", каза Цветанов. 

"Това не е семейно частно парти, а празник на цялата общественост на България", категоричен беше зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов уточни, че на срещата не е била допусната и лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати на БСП. 

Той каза, че след като не е бил допуснат на тази среща, се е обадил в президентството, за да потърси отговор каква е причината, но така или иначе не бил допуснат до разговор с президента с Румен Радев, а началника на кабинета му Иво Христов му е обяснил, че решението да не бъде допуснат на срещата Цветанов е решение на президентската институция и не подлежи на коментар.

След това Цветанов призова президента да прочете Конституцията и особено член 1, в който ясно пише, че България е парламентарна държава.Той подчерта, че нацията не трябва да се разединява и попита риторично с какво президентът Радев буи могъл да реши проблема на една община.

В края на изявлението си Цветан Цветанов добави, че се надява, че Радев ще намери повод да се извини и се надява, че ще го направи с достойнство.

От трибуната Крум Зарков от БСП се обърна към председателя на Народното събрание, за да му каже, че няма право да се правят декларации, които не са в дневния ред на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не пропусна да коментира със задоволство казуса, обръщайки се директно към ГЕРБ. "Поставяте въпроса за единение, за приоритети като председателство на Съвета на ЕС и принципи на демокрацията като парламентарна република. Докато говорихте такива красиви думи, обявихте война на президентската институция, говорихте за натиск, за корупция, наричахте ни убийци, майките на децата с увреждания ви чакат, чака ви протест на полицаите, за каква сигурност, спокойствие и единение говорите", каза Нинова. След това се обърна и лично към Цветанов и му каза: "Г-н Цветанов, уважаваме действията на президента и го подкрепяме от първото му действие, до ден-днешен и вчера". 

"Цяла България и цял Свищов вчера видяха, че ние стояхме до г-н Радев - аз отляво, вие от дясно. Не обвинявайте държавния глава", каза още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

10

Red or Dead

28.06 2017 в 15:03

Ето как отговори ГЕНЕРАЛЪТ на ОСОБЕНО РЪПОНЕСТИЯ.......само с ЕДНО изречение го навря ОТНОВО на кучето в ауспуха......

““““......„Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? (…) Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие”.

“НЯМА КАК ДА БЪДЕШ ИЗГОНЕН ОТ НЕЩО, НА КОЕТО НЕ СИ ПОКАНЕН“....ХАХАХАХААААА.....

МАЧКАЙЙЙЙЙ.....ГЕНЕРАЛЕЕЕ....

63994

9

Red or Dead

28.06 2017 в 14:06

АЛоооооуу....матрЯла, абе СЪБУДЕТЕ СЕ бре, ма стига вече ПОВЕЧЕ.!?!?!?!

Това имбецилно същество...цвичкУ РЪПОНЯТ е дори ПО-ОБИДНО за нас и от ТИКВАТА...ма какъв НАРОД сте, бре......СРАМ И РЕЗИЛ!!

РЪПОН МРЪСЕН...ГЕРБЕРАСТКИ ДОЛНОПРОБЕН БОКЛУК, ти вместо да обслужваш затворниците в ЦСЗ и то от доста време, ни цитираш Конституцията от трибуната на парламента, ТОЧНО вашата пасмина дето я газете като свине в рядка кал и то вече почти 10 години.....

ДОЛУ ГНУСНИТЕ ПРОТЕЗИ ОТ.......ГЕНЕРАЛА........

“““....Цветанов уточни, че на срещата не е била допусната и лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати на БСП......““““““

Само вижте ТЪПИЯТ РЪПОН......успокоява ни, че НЕ САМО НЕГО били наврели на кучето в ауспуха.......

ХОРА ТОВА НЕ БИВА ДА БЪДЕ ПРЕГЛЪЩАНО, КОЛКО ОЩЕ ТРЯБВА....

25665

7

Victimized

28.06 2017 в 13:21

""Цветанов цитира Конституцията""

То това е едно четене, с такова тълкуване, че просто ти идва да се застреляш, знаейки, че такива те управляват и се имат за елит....

"За да докаже твърденията си, Цветанов цитира Конституцията: "В член 4, в Конституцията е записано, че президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. Със своето действие вчера той не изпълни ангажиментите си","

По неговата логика и аз мога да отида да се бутам на някоя среща на президента, и като не ме пуснат ще го обвинявам в действия против конституцията. То ако почнем да я тълкуваме тази "книжка" с на Цвъки похватите ....

25665

6

Victimized

28.06 2017 в 13:17

Целия ти живот е олицетворение на нарушаване на основни човешки права, не само конституционни.
Този няма срам да се показва по телевизията, че и да раздава морал. С търновската си дружинка да ходи да прави схеми за купуване на влияние, за следващите предсрочни избори. Знаем , че тоя е втори човек в ГРОБ, само защото още като беше МВР шеф си изгради мрежа за купуване на гласове, подобна на мафия организация. Силоваците във В. Търново открито агитираха за ГЕРБ тогава, това може да не влиза в полезрението на медиите и правораздавателните органи , но на доста хора ни е ясно що за престъпник е този олигофрен на снимката.....

26179

4

ELPIDA

28.06 2017 в 11:55

Сагата "Кабинет Б.Б." ни въвежда "елегантно" в ерата на извиненията.
Колко мозък може да има Кукумявката,която иска ген.Радев да вземе за пример "реверансите" на Л.П.?
Аре,Цв., минавай в сянка!

23293

3

Стефан

28.06 2017 в 11:18

Каква Конституция бе цветанов, какви парламенти и държави? Ти си изгонен по друг механизъм - за неприлично държане. По същата причина изхвърлят скандалджиите от кръчмата, ако и да си плащат. И простаците от купоните, ако и да са братовчеди на съседката на домакина.

17156

2

aviatora

28.06 2017 в 10:44

Цветанов, Волен извини ли ти се бе?! Боклуци!!!