Цветанов иска разместване на областни полицейски шефове за месец около вота

Републиканци за България настояват за "по-разумна дата" за изборите

OFFNews 10 януари 2021 в 10:59 3770 0

Промени в Изборния кодекс, които няма как да се случат, ако вотът е на 28 март, поиска Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България", по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящия парламентарен вот. 

Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. Летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място, каза Цветанов.  Той поиска от президента да се съобрази с това и да определи „по-разумна дата”. 

Според Цветанов трябва да има ротация на всички областни шефове на полицията в месеца около вота, което ще прекъсне зависимости, способни да повлияят на честността на изборите. 

„Това, което ние предлагаме, за да има допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които хора по место биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. 

Нова тема повдигате, вероятно от своя опит, това е в правомощията на изпълнителната власт, но са необходими дискусии,  отбеляза Радев. Цветанов беше министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов.  

Цветанов изрази и притеснения за начина, по който ще се броят резултати и настоя да се направи платформа, на която да се излъчва онлайн броенето на бюлетините и оформянето на протоколите от гласуването. От "Републиканци за България" настояват още българите в чужбина да гласуват по пощата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews