Цветан Цветанов се срещна с бивш помощник държавен секретар на Буш и Обама

OFFNews 10 юли 2018 в 10:41 1728 2

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна във Вашингтон с бившия помощник държавен секретар в администрациите на Джордж Буш и Барак Обама – посланик Даниел Фрийд, който е бил директор в Съвета за национална сигурност при президентите Буш и Клинтън, дългогодишен отговорник по санкционната политика на САЩ, специален пратеник по редица важни за американската външна политика въпроси (в т.ч. и закриването на лагера в Гуантанамо (2008-2009 г.), съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Понастоящем Фрийд е старши изследовател в Атлантическия съвет - консервативен американски мозъчен тръст, участващ във формирането на американската външна политика вече 57 години. Организацията има за цел да стимулира диалога и дискусиите по критични въпроси на международната политика. Ежегодно в Съвета гостуват световни лидери, които представят различни гледни точки, обединени около принципите на демокрацията, свободните пазарни отношения и човешките права.

В рамките на разговора посланик Фрийд и Цветанов са обсъдили дългогодишното си успешно сътрудничество в редица дейности като противодействието на радикализацията и тероризма и преодоляването на регионални кризи и заплахи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ запознал американската страна с резултатите от успешно приключилото Българското председателство на Съвета на ЕС и акцентът, който то и правителството на Бойко Борисов успяха да поставят върху европейското бъдеще на страните от Западните Балкани.

В тази връзка Цветанов и Даниел Фрийд обсъдиха средата за сигурност в региона, както и различни аспекти на потенциалните заплахи за България и съседните страни. Двамата се обединиха около мнението, че Европа и САЩ повече от всякога се нуждаят от сътрудничество и съвместни усилия за решаването на общите предизвикателства, съобщават още от управляващата партия. 

Двамата са изразили надеждата си, че предстоящата среща на НАТО в Брюксел ще затвърди евроатлантическото единство и ще подпомогне противодействието на външни и враждебни сили. Те обърнали специално внимание на факта, че в днешния глобален свят много често тези сили имат асиметричен, хибриден характер.

Цветанов е на едноседмично работно посещение във Вашингтон, където ще участва в 8-ата Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове и в 9-ата Среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

10.07 2018 в 12:34

Цв. Цв. е запознал бившият помощник-иконом на Буш и Обама с цените на имотите в София, възможностите за съвместна дейност с негови роднини и проблемите на алтуизма по света.

11769

1

Dafack

10.07 2018 в 11:14

Тоя боклук къде е отишъл там само да ни излага. Дебил!