Цветан Цветанов: Безкомпромисно управление на малцинството е за предпочитане пред безпринципна коалиция

OFFNews 05 юли 2021 в 12:54 1926 0

Вотът на 11 юли трябва да даде управление и развитие на държавата с хоризонт от поне година. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в интервю за 24 часа.

"И аз, като повечето българи, бях нетърпелив да видя промяна и раздяла с пороците на досегашния управленски модел.
Установих обаче, че подобно нетърпение не е особено продуктивно. Все по-ясно виждам, че трябва да измине немалко време, за да се извърви целият необходим път към промяната, за да е истинска, а не фасадна", казва той.

И допълва, че се е заредил с търпение както за разгръщане на потенциала на партията, така и за пренареждане функциите на държавата на здрави, демократични основи. Без корупционни схеми, които я ерозират.

"Втората поука за мен, като за човек, който тръгна от нулата с нов политически проект, е, че паралелно с партийното строителство трябва да се търси политическо партниране с други формации. Живеем във времена, в които и най-силната партия няма шансове да управлява, ако е в политическа изолация и няма конструктивни партньорства", констатира Цветанов.

Според него реденето на следизборни коалиции на признака "възможни коалиции на база изборен резултат" в повечето случаи не отговаря на обществените представи за допустимост. Хората не са склонни да правят политически компромиси, за да подкрепят управляваща коалиция, чийто конструктор не е стабилен. Безкомпромисно управление на малцинство е за предпочитане пред безпринципна широка коалиция.

Лидерът на "Републиканци за България" е впечатлен, че на фаза кампания повечето политици обещават коалиране на основата на съвместно споделяне на идеи и политики между различни партии, а след вота пазарлъкът има съвсем друга логика. Подобно лицемерие отдалечава желаната промяна не по-малко, отколкото я отдалечава и отказът от поемане на отговорност за управление след избори, смята той.

"В партията дебатирахме много изборния резултат и у всеки от нас остана неприятното усещане, че ни бяха отнети подадени за нас гласове. Многобройни от цялата страна са примери със секции, в които наши активисти са гласували, а гласовете им не са отчетени. Парадоксално, дори гласовете на семействата на кандидатите в нашите листи се оказаха неоткриваеми.
Дефектите на изборните практики ни засегнаха доста силно на 4 април. Ще ми се да вярвам, че занапред гласовете на избирателите на "Републиканци за България" няма да „потънат”, защото това действа силно демотивиращо за тях. Оптимист съм, че и натискът върху симпатизантите ни да не гласуват за нас сега ще бъде по-малък", заявява Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!