Цирк и обиди на ''дебил'' в парламента заради маските

OFFNews 11 февруари 2021 в 18:27 2690 0

Снимка parliament.bg

Депутатите Спас Гърневски и Павел Шопов превърнаха парламента в циркова арена, заради което получиха дисциплинарни наказания след скандал за неносенето на маски в пленарна зала.

Разправията се разрази в хода на разискванията на Проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032, съобщава БТА.

Спас Гърневски (ГЕРБ) получи порицание, а Павел Шопов ("Атака") беше отстранен за едно пленарно заседание.

Наложи се и Шопов да бъде изведен от пленарна зала след намесата на квесторите на парламента, тъй като отказа да напусне трибуната.

На няколко пъти през деня председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи забележки, в които настоя депутатът от "Атака" да постави своята маска.

Накрая председателстващият заседанието Емил Христов бе принуден да отстрани Павел Шопов за едно пленарно заседание.

"Сложи си маска, дебил"

Депутатът Спас Гърневски пък получи порицание. Причината - от място е обидил народния представител от БСП Георги Гьоков. 

По информация на агенция "Фокус" Гърневски е нарекъл Гьоков "дебил", a по информация на вестник "Сега" репликата от място е била "Сложи си маска, дебил".

Направих умишлено тази реплика, заяви Гърневски от трибуната и изтъкна, че така, както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи за носенето на маски, така и парламентът трябва да е стожер за спазването на тази заповед.

"Комунистическа анархия"

Гърневски настоя за въвеждането на "железни мерки" по отношение на носенето на маски:

Никой в тази зала не може да нарушава заповедите на българското правителство. Другото е анархия и в този случай комунистическа анархия, каза депутатът от ГЕРБ.

Георги Свиленски от БСП поиска по-строго наказание за Гърневски. Свиленски и Иван Ченчев настояха Гърневски да бъде отстранен от работата за три поредни пленарни заседания.

Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот на 44-то НС, каза Свиленски.

Зам.-председателят на парламента Емил Христов отговори, че няма да оттегли определеното от него наказание.

Депутатът от БСП Иван Ченчев заяви, че ако Гърневски не бъде отстранен за три заседания, от левицата ще бъдат принудени да стартират подписка с искане за оставката на заместник-председателя Емил Христов.

След това парламентарната група на "БСП за България" напусна пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови