ЦИК показа как ще става дистанционното гласуване (снимки и видео)

Мартин Георгиев 12 декември 2017 в 13:17 6785 0

Централната избирателна комисия демонстрира днес как ще се случва дистанционното електронно гласуване. ЦИК, заедно с "Информационно обслужване", проведоха днес 3 симулации, като системата се очаква да заработи до 2019 година.

Първата симулация представяше процеса за избор на членове на Европейски парламент, а симулации 2 и 3 - за избори за народни представители и избори за кмет на община.

Гласуването става чрез смарт карта, която притежава собствен пин код и се използва както за идентификация, така и за електронно подписване на бюлетината. За процедурата по електронно дистанционно гласуване ще бъде необходим и устройство за електронен подпис. 

След като избирателят гласува дистанционно, системата предоставя QR код за проверка, която не е задължителна. Кодът може да бъде сканиран от мобилно приложение, което извежда за кого е подаден гласът. Всеки ще може да гласува колкото пъти пожелае преди изборния ден, като системата ще зачете за валиден последния подаден глас. 

"Тази система, въз основа на която се правят симулациите, може би няма да бъде реалната система, но тя ще послужи за основа на разработване на реалната система за дистанционно електронно гласуване", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя каза още, че през следващата година ЦИК ще направи експериментално дистанционно електронно гласуване в един изборен район, който ще бъде определен чрез жребий, но трябва да има насрочени избори.

Според Петър Славов, народен представител от предишния парламент, не е ясно как гласоподавателите лесно ще се снабдяват с електронен подпис и смарт карта, за да могат да гласуват от всяка част на света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови