ЦИК отмени изборите в 4 градски кметства в Перник

Мая Младенова 05 октомври 2023 в 16:12 1764 0

Кметството на кв.

Снимка Фейсбук страница на кметството на кв. "Изток"

Кметството на кв. "Изток"

ЦИК изненадващо отмени изборите в четирите градски кметства в Перник и задължи ОИК да заличи регистрираните за тях кандидати.

Така за пръв път на тези избори в кв. Изток, кв. Църква, кв. Бела вода и кв. Калкас няма да бъдат избрани собствени кметове, а кметствата ще бъдат закрити.

Макар че по всеобщо мнение кметствата не са били особено функционални поради ограничен бюджет и ресурси, отмяната в хода на кампания породи въпроси, а и някои неудобства. Едно от тях е, че партиите са издигнали за кметове на кметства свои силни фигури, които сега остават извън кампанията. Тези хора можеха да влязат в листите ни за общински съвет, коментира пред OFFNews местен представител на една от големите политически сили.

С писмо до Общинската избирателна комисия (ОИК) от 3 октомври ЦИК нарежда да бъдат заличени регистрациите на кандидатите за четирите кметства. Решението се позовава на "актуализиран списък на кметствата в Република България към 04.08.2023г.", изготвен от НСИ. Това е датата на публикуване на президентския указ за насрочване на местния вот.

В писмото на ЦИК до ОИК се посочват следните мотиви:

„ С вх. № МИ-23-16/1 от 13.09.2023г. Националният статистически институт е изпратил на ЦИК актуализиран списък на кметствата в Република България към 04.08.2023г., в които следва да се произведат избори за кметове на 29.10.2023г. ,съгласно чл. 37, ал.1, във вр. с чл.14 от ЗАТУРБ след обнародването на Указ №146 на президента на Република България от 31.07.2023г. …… В резултат на проверката се установи, че административно–териториалните единици: кметство Изток, кметство Църква, кметство Калкас и кметство Бела вода са закрити на 04.08.2023 г. на основание Указ №146 на Президента на Републиката и там не се произвеждат избори за кмет на кметство."

Цитираният член от ЗАТУРБ (Законът за административно-териториалното устройство на Република България) казва, че кметство е населено място с население над 100 жители с постоянен адрес. 

Говорителят на ЦИК Росица Матева потвърди пред OFFNews, че именно това е мотивът за закриване на кметствата - под 100 регистрирани жители. В актуализирания списък на НСИ шест кметства отпадат, тъй като не отговарят на условията по ЗАТУРБ. Освен 4-те градски кметства в Перник, се закриват и кметствата в с. Метличка в кърджалийската община Кирково и в с. Ослен Криводол в община Мездра, където има точно 100 постоянни жители.

Мотивът кметството в кв. "Изток" - един от големите пернишки квартали - да отпадне от списъка на НСИ, е различен. Матева допусна, че с последните промени в ЗАТУРБ това изключение отпада - квартал в град да има собствено кметство.

От ОИК-Перник коментираха пред OFFNews, че са издали решения за заличаване на кандидатите въз основа на писмото от ЦИК и не знаят какъв е конкретният повод за заличаване на кметствата. От писмото не става ясно защо първо е проведена регистрация на нови кандидати, а след това изборите там са отменени.

В Община Перник също не знаят какво налага това, споделиха неофициално служители на общината пред OFFNews. Те коментираха, че дейността на четирите градски кметства е била силно ограничена, те не са разполагали със собствени бюджети. Служителите им вероятно ще бъдат запазени като служители към голямата община, а сградите - като центрове за изнесени услуги като издаване на смъртни актове. 

До казуса със закриването се стигна и след обжалване пред ЦИК на решения на ОИК за заличаване регистрацията на трима кандидати за кметове в кметствата „Изток”, „Църква” и „Калкас” поради липса на регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на населеното място. Не е ясно дали и как тези обжалвания са повлияли на решението на ЦИК.

Казусът не е нов. През 2015 г. от МРРБ е изпращано писмо с подпис на заместник-министър с настояване Общинският съвет да вземе решение за закриване на градските кметства. Съветниците обаче отхвърляха това и до 2019 г. включително избори се провеждаха.

"Като бивш кмет на Кметство "Изток" съм на мнение, че закриването на градските кметства в Перник въобще не е лоша новина, защото лека полека и особено в последните 4 години те се обезсмислиха. Кметът на Църква дори демонстративно напусна по средата на мандата", коментира във фейсбук бившият кмет Ивайло Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика